След срутването на източната част на моста Моранди в италианския град Генуа миналата седмица, сега властите предупреждават, че западната му също остава опасна, преде ДПА, като се позова на агенция АНСА.

Заключението на техническата експерти беше обявено днес от от екипа, на който главният прокурор на Генуа Франческо Коци беше възложил да проучи моста.

Засега прокуратурата не е започнала наказателно преследване срещу нито едно физическо лице, уточни Коци.

Мостът Моранди, който беше част от автомагистрала, свързваща източната и западната част на Генуа, рухна на 14 август по време на гръмотевична буря, като в резултат над 30 автомобили и камиони се разбиха, падайки от 45 метра височина. Загинаха 43 души.

В понеделник пожарникари напълно затвориха достъпа до района около моста и преустановиха съпровождането на евакуирани граждани до домовете им в непосредствена близост, за да си вземат необходими вещи, защото от моста се чуваха подозрителни шумове.

Вещите лица, на които министерството на инфраструктурата и транспорта възложи експертизата, препоръчаха мостът бързо да бъде разрушен или укрепен.

Вчера ръководителят на местната власт в провинция Генуа призова останките от разрушения мост да бъдат срутени "колкото се може по-бързо".

Министерството на образованието и научната дейност ще отдели 2,8 млн. евро в помощ на студенти и ученици, които са били принудени да напуснат домовете си в зоната на разрушения мост, съобщи още АНСА, цитирана от ТАСС.

Средствата ще се използват за осигуряване на непрекъснат образователен процес за 100 души, сред които има ученици и студенти, живели в съседство до рухналото мостово съоръжение. За евакуираните ще бъде организиран специален транспорт, който ще ги вози до образователните институции. Тези учащи се освен това ще бъдат освободени от учебни такси.

Правителството в Рим предоставя общо около 33,5 млн. евро за ликвидиране на последствията от падането на моста Моранди, наложило евакуирането на над 600 души.