Загиналият при инцидент рано тази сутрин пилот край радневското село Трънково е имал дълъг стаж, а скоро минал и през медицински прегледи, съобщи пред журналисти Христо Христов - председател на Управителния съвет на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

70-годишният пилот имал летателен опит от 20-30 години, с много пролетени безаварийно часове. Само преди десет дни мъжът преминал и медицински прегледи и нямал никакви здравословни ограничения.

По думите на Христов самолетът има техническа летателна годност, която е заверена през март т.г. и е валидна за срок от 12 месеца. "Относно човека и самолета нямаме никакви съмнения на прима виста за това събитие", категоричен е експертът.

Сигнал за инцидента бе подаден в 6:27 ч. в Областната дирекция на МВР в Стара Загора. "На място е установен селскостопански самолет, който е регистриран по надлежния ред", съобщи пред журналисти по-рано директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Лазар Христов.

В момента се разследват причините за тежкия инцидент, като той вероятно е причинен от ято птици.

Братът на загиналия пилот е станал очевидец на инцидента, посочи пред БТА окръжният прокурор Дичо Атанасов и добави, че той ще бъде разпитан.

Пилотът е извършвал дейности по пръскане на оризища. Той бил и собственикът на селскостопанското дружество, занимаващо се с дейности от селскостопанската авиация. Фирмата е русенска, съобщи БНТ.