Близо до сградата на посолството на САЩ в Пекин е избухнал взрив. Това съобщи "Асошиейтед прес", като се позова на описания на очевидци. "Навсякъде се стели дим, нещо се взриви току-що", пишат в Туитър оказали се на мястото на инцидента. Сведенията са разнопосочни - според "Ройтерс" бомбата по-скоро е приличала на фойерверк, докато CNN съобщават за "взривно устройство с малка сила".

На качения в социалната мрежа видеозапис се вижда силно задимяване на района около посолството. На място вече има коли на пекинската полиция. Първоначално китайската медия "Глобал таймс" съобщи, че полицаите са задържали жена, цялата залята с течност, за която се предполага, че е бензин. Медията твърди, че тя е опитала да се самозапали. По-късно данните, че тя има връзка с взрива, бяха опровергани.

Според последни информации, експлозията е причинена от 26-годишен мъж. Той се опитал да запали пиротехническо взривно устройство и се самонаранил леко в ръката, съобщи полицията, цитирана от "Ройтерс". Именно той е задържаният от полицията.

Някои медии съобщиха за загърнато с покривало тяло близо до мястото на инцидента, но на този етап информацията не намира продължение.

Посолството на САЩ се намира в квартал Чаоянг. Районът е оживен, но за щастие няма други пострадали освен извършителя.