Вчерашният пожар, който обхвана 5000 декара в общините Любимец и Харманли, е локализиран, съобщи областният управител на Хасково Минко Ангелов от мястото на борбата с огъня, предаде БТА.

Пламъците възникнаха в землищата на селата Васково и Оряхово, община Любимец, но впоследствие се разпространиха и в широколистна гора и тръгнаха към територии на харманлийските села Оряхово и Дрипчево.

Засегнат е 2500 декара горски фонд, каза Ангелов. По думите му в обработката на тлеещи локални огнища всеки момент ще се включат военнослужещи.

От вчера на място са и доброволци от Свиленград и служители на горските стопанства, а снощи от мини "Марица Изток" бе осигурена тежка верижна техника за прокарване на просеки. В гасенето се включи и кметът на община Тополовград Божин Божинов, посочи още областният управител на Хасково. На терен са общо 14 противопожарни автомобила.

Заради огнената стихия в общините Любимец и Харманли, Ангелов обяви частично бедствено положение.

Военнослужещи от Сухопътните войски се включиха днес в помощ при гасенето на пожара в землището на село Изворово. Тази сутрин е задействан модул от 31-ви механизиран батальон - Хасково в състав 20 военнослужещи с пет специализирани машини.