Държавна агенция "Електронно управление", от чийто покрив вчера паднаха парчета лед и раниха 57-годишна жена, разпространи видео на инцидента, заснето от камери, разположени на сградата.

На кадрите от 14.29 часа се вижда как пострадалата Светлана и нейна колежка минават по тротоара на ул. "Гурко". Тогава леден къс пада върху главата на потърпевшата. Другата жена не е пострадала.

"Колежката ми, която вървеше с мен ми каза, че голям леден къс е паднал върху главата ми. Спомням си, че както вървях по тротоара нещо ме събори със страшна сила на земята и започна да тече силно кръв от главата ми, беше спукана", разказа Светлана пред NOVA.

Пострадалата жена е откарана от Бърза помощ в "Пирогов" с рана на главата. След преглед е установено, че няма фрактура на черепа. Раната е обработена и жената е освободена за домашно лечение.

На видеото се вижда обаче, че в началото на тротоара има разположени предупредителни табели да не се минава оттам.

"Жената почти се удря в табелата. Заобикаля и се връща в най-опасната точка, без дори да погледне в каквато и да е посока, пренебрегвайки табелата", заяви главният секретар на Държавната агенция "Електронно управление"  Кирил Дойчинов.

От ДАЕУ твърдят, че табелите били поставени точно там, където е проблемният участък и затова предоставят кадрите от видеозаписите.

От агенцията казват, че още през 2018 г. са се консултирали със строителни инженери за това как би могъл да бъде обезопасен допълнително покривът, но решение все още няма.

"Имаме система, която работи непрекъснато и не позволява да се образуват висулки. Тук говорим за малки късове лед, които се образуват на вертикалния покрив", посочи Кирил Дойчинов.

Самият покрив е направен така, че по керемидите се натрупва лед. Със затопляне на времето ледени парчета се откъсват и падат на тротоара.

"Сградата е паметник на културата, включително и нейната покривна конструкция, и ние няма как да работим върху нея. Единственото, което можем да направим, е да предупредим гражданите с табели и да ги помолим да не минават оттук", каза още пред БНТ Кирил Дойчинов.

Заради това по тротоарите около сградата на агенцията навсякъде са поставени табели, които предупреждават за падащ лед от покрива. Въпреки това непрекъснато и постоянно тук минават хора.

Пострадалата жена е категорична, че ще търси правата си в съда. "Със сигурност тези табелки, които могат да бъдат преместени от човешка ръка или от силен вятър, не вършат работа", каза тя.

От Столичния инспекторат са започнали процедура по съставяне на акт за административно наруешение. За юридически лица санкцията е от 700 до 20 000 лв.