Жената, която пострада, след като парчета лед паднаха върху главата й от покрива на сграда в центъра на София, разказа за инцидента и заяви, че ще търси правата си в съда, съобщи bTV.

Светлана Перперлиева вървяла по тротоара на улица "Гурко" малко след 14.30 часа заедно със своя позната, когато ледът пада от покрива на сградата на Държавната агенция за електронно управление върху главата й.

"Много силен удар, след което започна да тече много обилно кръв, очевидно главата ми беше сцепена", разказва Светлана. Свидетели веднага звънят на тел. 112, идва линейка, която откарва пострадалата в "Пирогов". 

"Със сцепена глава съм. Комоцио и много силно главоболие. Засега, слава Богу, е само това, но ако беше някое дете, сега щяхме да говорим за поредния трагичен инцидент", казва Перперлиева.

Минути след случката вече има предупредителни табели - "Внимание, падащ лед от покрива!". 

"Ние, гражданите, я преместихме, за да може да предотвратим евентуално други инциденти. Беше като табела, която не е сложена за предназначението си, а да седи отстрани", казва очевидецът на инцидента Анатоли Цаков. 

"Нямаше такива табели. Не съм видяла. Но така ли се затваря опасна зона? С табелка?", пита пострадалата Светлана.

Според служители на Държавната агенция за електронно управление табели е имало.

"Тези табели са от тази страна и от всички други страни. Граждани ги бутат тези табели и ги преместват", казва Кирил Дойчинов, главен секретар на Държавна агенция "Електронно управление". По думите му ледът не може да бъде почистен от покрива на сградата, който е с медни керемиди и е паметник на културата. Могат само да предупреждават за опасността.

"Ние нямаме право да спираме достъпа на гражданите до тротоарната мрежа. Столичната община също не може да го направи", казва Дойчинов.

"Пълна безотговорност и безхаберие. Опасно е да ходим по улиците, опасно е да чакаме на пешеходни пътеки, опасно е да пием мръсна вода, опасно е да дишаме мръсен въздух, опасно е в България", коментира пострадалата Светлана. Казва, че ще търси правата си в съда.