Валентин Иванов, шофьор на камиона, прегазил 19-годишно момиче в София, е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост в следствие на причинена катастрофа заради нарушаване на правилата за движение, съобщи БНТ.

На него му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа.

Очаква се прокуратурата да прецени, дали ще иска и постоянното му задържане. Според източници на националната телевизия Иванов е от Гоце Делчев.

След катастрофата Иванов е в болница "Пирогов" под полицейска охрана. От лечебното заведение днес съобщиха, че най-вероятно той ще бъде изписан в понеделник. Животът му е вън от опасност, макар че бе приет в лечебното заведение в неадекватно състояние, каза днес пред медиите директорът на "Пирогов" Валентин Димитров.

Той категорично отрече вероятността здравословен проблем да е способствал за тежкия инцидент. "Все още не може да се каже дали е бил под въздействието на алкохол или наркотици", каза Димитров. "Когато го приехме, човекът не знаеше къде се намира. Нямаше връзка с този свят", описа първоначалното му състояние медикът.

Водачът е имал до момента издадени 7 наказателни постановления.

"Шофьорът е на 59 години, с учудващо малък стаж като водач. На над 40 години придобива книжка - опитът му не е толкова голям. Има нарушения в кариерата си като шофьор", съобщи по Нова телевизия по-рано днес заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев. Те са били издадени за дребни нарушения. Всички са му били връчени и са платени.

Тежкият инцидент стана вчера сутринта около 9.43 на бул. "Гоце Делчев" в близост до кръстовището с бул. "България. Линейката е пристигнала на място осем минути по-късно. За съжаление медиците само са констатирали смъртта на девойката.

Заместник-градският прокурор на София Иво Илиев заяви, че няма следи от спирачен път, но за късмет, не е имало чакащи на спирката.