Мъж на 85 години загина при пожар в жилищен блок в Русе. Заради инцидента се е наложила евакуация на целия вход, а много от възрастните хора потърсиха медицинска помощ заради преживения стрес, съобщи bTV.

Пожарът е пламнал малко преди 8 часа в жилищен блок в квартал "Здравец". Сигнал е подал съсед, който е отивал на работа.

"Излизам за работа и коридорът беше силно задимен, затворих вратата и после разбрах, че на третия етаж се е запалило апартаментът", разказва Лазар Лазаров - съсед.

По време на пожара вътре са били 85-годишният мъж и младо семейство с две малки деца. Едното е на 5-6 месеца, а другото на 2 години. Децата са изведени от апартамента.

В гасенето на пожара са участвали три екипа огнеборци. По първоначална информация причината е късо съединение. Вероятно огънят е тръгнал от електрическо одеяло.

Екипи на "Спешна помощ" са изпратени допълнително, за да пригледат на място евакуираните хора.

Междувременно стана ясно, че семействата, които пострадаха при пожара в Божурище, ще получат по 1500 лв. помощ от общината. Това ще бъде решено на извънредна сесия в понеделник.

Ще бъде открита и дарителска сметка.

Огънят изпепели домовете на девет души. Пожарът унищожи напълно покрива и втория етаж на сградата.

Блокът ще остане затворен за собствениците на апартаментите до понеделник, тъй като сградата е опасна.

Ако сградата не подлежи на ремонт, тогава тя ще бъде разрушена, като семействата ще трябва да поемат разноските по разрушението. От общината обясниха пред нашия екип, че ще направят всичко възможно това да не се случва.