Докато по високите места в страната и планинските курорти се радват на първия сняг, то в Източна България и Североизточна България са в плен на бурния вятър и дъжда, заради което през целия ден беше обявен оранжев код, а жълт код важеше за останалата част от страната. В неделя пък в цяла Източна България отново ще духат силни ветрове, като за крайните източни райони е обявен отново предупредителен оранжев код.

Министерството на околната среда и водите предупреди за възможни наводнения в района на реките Дунав, Камчия и Русенски Лом. Навсякъде преобладаваха сигналите за паднали дървета и счупени клони, както и отнесени метални предмети и части от билбордове. 

В София бурният вятър взе и човешка жертва - 65-годишен мъж загина на място, след като дърво се стовари върху семейния автомобил в кв. "Военна рампа". Съпругата му беше откарана в болница в тежко състояние. Мястото на инцидента беше до вечерта отцепено от полиция. За щастие, в други части на страната, където бурята бушуваше, се размина без инциденти с ранени и загинали хора.

Снимка: Булфото

Скоростта на поривите на вятъра в Сливен надминава над 110 км/ч., съобщиха от кризисния център на общината пред БНР, цитирайки информация на местната метеоролгична обсерватория. Легендарният сливенски вятър, наричан бора, е нанесъл материални щети, но няма пострадали хора. Според Снежана Кънева от кризисния щаб метеорологичната обстановка в общината се е усложнила в обедните часове.

"Защото по-големи клони се кършеха, светофарната уредба се повреди, счупени стъкла, откъртени ламарини, паднали мазилки върху автомобили, има паднали и клони. Маркирани са като сигнали. По сигналите работим заедно с пожарна безопасност и защита на населението.", коментира тя.

Без електричество е вилната зона на Сливен и село Жельо войвода. Екипи на електроразпределителното дружество са на място и отстраняват авариите.

Бора - легендарният сливенски вятър, днес духа със 110 км/ч

Скрийншот: Фейсбук, Даниела Добрева

Временно е затворен подходът за автомобили към квартал "Василико" в Царево заради предупреждения за влошена метеорологична обстановка и възможността за сериозни валежи тази нощ и в неделя. Това съобщи Общината на официалната се фейсбук страница. Там сформираха кризисен щаб в готовност за реакция, за да не бъдат изненадани от наводнение, след като последното взе четири жертви.

Автомобилите могат да преминават от пътната връзка при къмпинг "Нестинарка" или при Противопожарната служба. При нормализиране на метеорологичните условия, преминаването от затворения участък ще бъде възстановено.

Силно е вълнението на морето в района, сочат кадри, заснети край Българево, публикувани в социалната мрежа от Meteo Balkans.

Предприети са редица превантивни действия още в четвъртък - ранно известяване, почистване на шахти, обследване и почистване на дерета, обход на критичната инфраструктура - мостове и язовири, осигурени са дежурни екипи, каза кметът на общината Марин Киров.

От общинската администрация предупреждават жителите и гостите на община Царево да бъдат внимателни и при влошаване на обстановката да не предприемат рисковани действия, съобщава БТА.

Паднал клон блокира движението на пътя Варна - Бургас, край Обзор, съобщиха очевидци в социалната мрежа, в групата "Катастрофи и нарушения в България".

Фериботът Силистра-Кичу преустанови плаване поради пориви на вятъра над 90км/ч, съобщава специализираният сайт Meteo Balkans.

По негова информация заради силния вятър вече спират и полети от Летище Варна, там вятърът духа със същата скорост.

Близо 50 сигнала за паднали дървета и нарушено енергоснабдяване са получени в общината на морската столица към 18:00 часа днес, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Най-засегнат е район "Аспарухово", където е нарушено движението по пътя за квартал "Галата" и по стария път за Бургас в местността "Боровец". На място са изпратени екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението". Нарушено е енергоподаването в местностите "Ракитника" и "Боровец-север". Екипи на "Енерго-про" отстраняват повредите, информира БТА.

По-рано днес беше затворено и пристанището. Вълнението на морето се очаква да достигне шест бала в следващите часове.

Във Варна беше обявен дори оранжев код за опасно време, припомнят от Общината. Предупреждението е свързано със силния, бурен до ураганен, вятър. Скоростта на поривите през нощта се очаква да достигне 20-25 метра в секунда, а на открито - 25-30 метра в секунда.

Община Варна препоръча гражданите във Варна и областта да обезопасят домовете и имотите си, като затворят всички врати и прозорци и преместят леки предмети и имущество на закрито. Собствениците на моторни превозни средства се съветват да паркират колите си далеч от дървета, строежи и други опасни места.

Всички институции са в готовност и реагират активно на влошеното време. Енергоснабдяване, водоснабдяване, пристанищна и областна администрация координират помежду си, за да отстраняват прекъсвания на комуналните услуги.

В неделя се очаква вятърът по Черноморието ще отслабне, но ще се задържи силен и временно бурен.

Силният вятър в Пловдив събори част от изолацията на блок 55 в район "Тракия". Няма пострадали хора. Екип на пожарната служба в града е обезопасил периметъра. Пожарната в Пловдив е реагирала на 27 сигнала за инциденти и щети заради опасното време. От тях 19 са случаите на паднали дървета и счупени клони. Много от падналите дървета са скъсали жици, което е наложило и намеса на екипи на електроснабдяване.

Съобщения продължават да постъпват и към този час. 

Съветваме жителите на областта и строителните фирми да бъдат бдителни и да се погрижат за безопасността- балкони, огради, скелета, рекламно информационни елементи, тъй като се очаква силните пориви на вятъра да продължат през цялата нощ, обръщат се от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.

Счупени клони, паднали върху коли в Пловдив

Снимка: Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив

Паднали дървета имаше и в Плевен.

Повече от два часа квартали на Смолян и няколко села в общината останаха без електричество заради силния вятър.  Причината за авариите най-вероятно е силният вятър. Сигналите са за квартал "Каптажа", "Нов център", Стар център", "Райково", "Езерово", има постъпили такива и в някои села от общината. Ситуацията е динамична и на места няма ток, на други електричеството се възстановява и токът пак спира, съобщи БНР.

Силният вятър в Смолян помете и метални контейнери за смет, които затанцуваха по улицата, свидетелстват любителски клипове в мрежата.