Въпросът за трагедията, разиграла се край село Оризари, при която падна двуместен самолет, е защо се е счупило крилото? Машината е летяла 7 години без никакви проблеми!

Пилотът Стефан Василски, който загина, е бил изключително опитен. Бил е любител, но с всички необходими курсове и дори имал документ за инструктор, обучил е десетки други пилоти.

Машината е била сглобена от самия него, летяла е повече от 7 години без да даде никакъв дефект. Разследващите на инцидента тепърва ще изясняват каква е причината за него - това може да е и износване на материала.

Христо Христов, ръководител на разследване на авиационни събития, обясни пред bTV, че това са т. нар. самолети - китове.

"Има правомерни хора, които да го сглобят по определени схеми, а след това се правят изпитания при определена програма, проверява се от комисия, която му дава летателна годност", каза още той и посочи, че ще се изследва защо се е стигнало до прекършване на крилото.

Разследването е поето от Националната следствена служба, срокът, за който да се стигне до причините за инцидента е доста дълъг - една година.

Припомняме, че двама души загинаха вчера, след като малък самолет падна в землището край стадиона на пловдивското село Оризари. Там е имало демонстрация на дронове и самолетът е бил част от мероприятието. Машината е трябвало да направи заход, но по време на захода едно от крилата се чупи и тя се разбива.

Двуместният самолет е летял ниско над стадиона, трябвало е да поздрави участниците в състезанието, когато при издигане на височина машината чупи крилото си.