Двама души загинаха, след като малък частен самолет падна край стадиона на пловдивското село Оризари. Инцидентът е станал около 10:20 часа, съобщиха от МВР.

Към момента текат огледи. На място е пристигнала веднага линейка. Противoпопожарната служба и полицията също са там, районът е отцепен.

Самолетът е бил двуместен. Загиналите са били на борда му. Пилотът е 45-годишият Стефан Василски от Белозем, който е и собственик на аероплана. Спътникът му е 20-годишният Валентин Аламански от Чирпан.

Илюстративна снимка на самолет "Зодиак"

Стопкадър от YouTube

Днес край селото се е провеждало състезание с дронове. Самолетът е бил част от събитието, като е трябвало да направи заход над стадиона, при който едно от крилата се чупи и той пада, предаде bTV. В момента на инцидента не е имало дронове в небето.

По непотвърдена информация машината е излетяла от летище в Белозем, като собственикът е бил част от местния авиоклуб.

По първоначална информация падането на самолета е причинено от повреда в крилото, каза кметът на Оризаре Йордан Тотев, цитиран от БНР.

Той уточни, че загиналите не са жители на селото, членували са в спортен клуб. Тепърва ще се изяснява кой е издал разрешителното за полета и защо е бил избран този маршрут, каза кметът.

При падането самолетът се е забил в дърветата до коритото на река Марица и паднал терена на стадиона.

Последният подобен инцидент с малък самолет бе от 2 април, когато при авиокатастрофа над Северна Македония загина 4-членно българско семейство.

Други инциденти с малки самолети

На 24 август 2018 г. двуместен самолет се разби на летище Балчик. Пилотът е загинал на място след като при кацане машината се ударила силно в пистата, преобърнала се е и се е запалила.

На 22 август 2018 г., при кацане на летище Шумен четириместен частен самолет "Пайпер" с двама души на борда се удари в дърво. Двамата пострадали при катастрофата баща и син.

Това е втората авиокатастрофа в рамките на три дни, след като на 21 августоколо 19 часа при тренировъчен полет военен хеликоптер "Кугър" прекъсна електропровод и остави квартали на град Стамболийски без ток и вода. При инцидента нямаше пострадали.

Преди два месеца, на 3 юни 2018 г., ултралек самолет падна край Казанлък. Тогава пострадалите бяха баща и дъщеря, участвали в авиошоу за ултралеки самолети, мото и делтапланери на летището край Казанлък.