Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е започнало съдебно и административно разследване във връзка с влаковата катастрофа, станала тази сутрин в окръг Анкара, предаде турският телевизионен канал НТВ.

До момента са задържани трима души във връзка с катастрофата. Тази катастрофа ще бъде разследвана във всички аспекти, отговорните ще бъдат разкрити и ще бъде направено необходимото, заяви Ердоган.

Президентът заяви, че девет души са загинали, а 47 са били ранени, след като скоростен влак се сблъска с локомотив, извършващ инспекция на релсовия път в района на гара Маршандъз в Анкара.

Задържани са трима служители на държавната железопътна агенция, заподозрени в небрежност във връзка с катастрофата, съобщава Анадолската агенция.

По данни на българското посолство в Анкара към момента няма данни за пострадали български граждани при железопътната катастрофа.  Данните се основават на осъществена връзка с полицията и близките болници, в които са настанени ранените.

Инцидентът стана около 6.30 ч. местно време. На около 5 км от централната жп гара в Анкара вискоскоростен влак с 206 пътници и с около 80 км/ч буквално помита локомтив, който извършвал проверка на релсите. Два от вагоните дерайлират. След това върху тях се срутва надлез.

На мястото пристигат десетки линейки, пожарни коли и представители на местната гражданска защита. Използвани са и специални инструменти, за да се режат смачканите вагони.

Снимка:АР/БТА

Снимка:АР/БТА

Снимка:АР/БТА

Снимка:АР/БТА