Трети ден е в сила бедственото положение заради масивните пожари в Хасковско. Има изпепелени къщи, а стотици декари са опустошени в Източните Родопи.

Най-големият пожар - край село Дъбовец, все още не е овладян, днес продължава борбата с него.

Село Малки Воден е само на няколко километра от пожара, а стихията изпепели четири постройки, сред тях една обитаема къща, предава NOVA.

Собственикът на унищоженото жилище Христо обясни, че пари и документи са изгорели, а в момента е приютен при своя съсед Стоян.

Той от своя страна споделя, че е предоставил дрехи, пари, храна и морална подкрепа за съседа си.

"Още днес започва разчистването от общината, успокоявам Христо, че нещата ще се оправят и ще възстанови дома си", споделя той.

В гасенето участват както пожарникари, така и доброволци и горски служители.

Локализиран е пожарът в Пазаржишко, гасят се отделни огнища

Към момента пожарът в землището между селата Памидово, Карабунар, Величково и Бошуля е локализиран в няколко локални огнища, които постепенно са погасяват, информира говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Петров, цитиран от БТА.

На място има 4 екипа от пожарникари от районните служби в Пазарджик, Белово, Велинград и на противопожарния участък в Септември. Кметовете на населените места са организирали и доброволци от местното население, които оказват помощ на огнеборците за потушаване на огнищата и следят да няма ново разпалване.

Тази нощ в гасителните действия са включиха и доброволци от Доброволното формирование Актив-112 в град Брацигово, а на място действията на групите се координират от директора на Районната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пазарджик комисар Ангел Ангелов.

Пожарът избухна около 22:00 часа на 26 юли, след което беше локализиран, но вчера се разгоря отново и се наложи в гасенето да се включат десет противопожарни екипа. Действията бяха затруднени от поривистия вятър. Няма пострадали хора или имущество.

"Не са умишлени палежи голяма част от тези пожари. Част от тях са вследствие на небрежност, твърде голяма самоувереност от страна на гражданите. Решават, когато е хубаво времето, дали да отидат на пикник. Оставят необезопасени барбекюта, огньове, които са запалили. Или решават да си почистят дворовете, земеделските земи. Или пък при почистването на земеделските земи с техника се получават тези пожари", заяви пред БНТ директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов.