Започва разчистването на отломките в Дома за възрастни хора в село Рояк, където пожар отне живота на деветима души. Собствениците на дома разчитат на помощта на доброволци, за да започне ремонтът на покрива по-скоро, съобщава БНТ. Ако времето позволява, след два месеца възрастните хора биха могли да се върнат по стаите си. 

Щетите от огнената стихия са големи, но преди да започне ремонтът, трябва да се разчистят отломките. "Ще влязат майстори, които да разчистят тотално конструкцията и всичко, което е изгоряло, всички отломки, за да може да се започне и самият ремонт и възстановяване", казва управителят на дома Милена Мазурик. 

Най-засегнат от огнената стихия е третият етаж на сградата, където са били настанени загиналите в пожара. Голяма част от покривната конструкция е изгоряла и е напълно разрушена след пожара. 

По време на ремонта ще се подменят около 200 квадратни метра от покривната конструкция. "Имаме ориентировъчна сметка за възстановяване на покрива, която е около 70 000 лева. Оттук нататък всичко ще бъде съсредоточено върху възстановяването и ремонта, така че всеки, който има желание да помогне, е добре дошъл", обясни Мазурик. 

Хора от цялата страна продължават да правят дарения, но те са за ремонтните дейности. "Един човек дари боя. Звъннаха ни от един манастир, че искат да дарят дървен материал. Мисля, че съпричастността продължава, за което съм много благодарна и признателна. Вярваме, че наистина с общи усилия и с помощта на хората, които имат открити сърца, ще успеем в срок и максимално благоприятно да завършим възстановяването на дома", заяви директорът на дома. 

Докато продължава ремонтът, оцелелите след пожара са подслонени в общинския хотел в село Аспарухово. Там те могат да останат през цялата зима.