Четирима младежи, спасявали хора при пожара в Дома за възрастни хора в село Рояк, днес бяха отличени от областния управител на Варна Марио Смърков и от началника на Регионалното управление на образованието /РУО/ в крайморския град Ирена Радева. Мерт Ахмедов и Селим Хасанов учат в девети клас, а Фуркан Тансел и Октай Османов - в десети. Всичките са възпитаници на СУ "Св. Климент Охридски" в Дългопол.

Четиримата реагирали, когато видели пушека над горящата сграда. Разказаха, че са влезли заедно, макар да били уплашени от пламъците.

"Странно усещане е. Когато видиш нещо такова, разбираш, че няма какво да се прави, и забравяш страха си", посочи Фуркан Тансел.

"Половината хора в дома спяха, имаше една неподвижна жена, изнесохме я на ръце с одеяло", бяха спомените на Октай Османов.

И четиримата бяха категорични, че хората трябва да си помагаме и това не е нещо героично, а човешко и нормално. Освен това изразиха готовност при нужда пак да постъпят по същия начин.

Снимка: БТА

 

С това, което сте направили, връщате надеждата на всички българи в доброто, се обърна към момчетата областният управител. По думите му, за една нощ те са израснали и са станали мъже. Марио Смърков връчи на всеки от тях благодарствена грамота за проявената смелост, гражданска доблест, жертвоготовност и бърза реакция.

Снимка: БТА

Това, което са направили тези млади хора, доказва, че всички - родители, учители, училище, сме си свършили работата и сме възпитали добри хора, допълни началникът на РУО. Тя изрази гордостта си, че техните близки и преподавателите им са ги формирали като истински хора. Доброто е силата и светлината, посочи Радева и пожела на младежите много здраве и успехи в живота.

Пожарът в Дома за възрастни хора в село Рояк, община Дългопол, избухна на 22 ноември. При него загинаха деветима. Спасените бяха настанени в общински хотел в село Аспарухово.