Атиже Рафед, служителка в местното кметство, е сред първите в село Рояк, забелязали пожара в дома за възрастни хора, където загинаха 9 души. Жената разказа пред bTV за преживения ужас.

Жената веднага отива да помага заедно със съпруга си и сина си.

"Като влязох вътре всичко беше във вода. Хората бяха стресирани, по земята, по леглата. Ужасно нещо", разказва Атидже.

Пожарникарите разказват, че евакуацията на хората не е била никак лесна.

"По-голямата част от хората са на 70, 75, 80 години. Тежка е била евакуацията. Една от жертвите е имал жизнени показатели, но е починал в линейката", казва гл. инспектор Валентин Николов, началник на пожарната в Дългопол.

"Днес се извършва аутопсия и се определя причината за смъртта. Най-вероятно причината е обгазяване", съобщи ст. комисар Атанас Михов, директор на ОДМВР-Варна.

На този етап разследващите не изключват нито една от възможните причини за огнената стихия. Като част от разследването се провеждат и множество разпити на свидетели.

"Видях пламъците и чух писъците на хората за помощ. Беше голяма трагедия", споделя Атидже.

Провежда се втори, по-обстоен оглед след пожара в дома за възрастни хора в село Рояк. Целта е да се разбере причината за инцидента.

Назначени са три експертизи: пожаро-техническа, електротехническа и съдебно-медицинска, които трябва да дадат отговори на много въпроси.

Снимка: Булфото

Близките на загиналите при пожара в частния дом за стари хора в село Рояк ще бъдат подпомогнати от държавата, съобщи днес пред журналисти в село Аспарухово служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев. Той посети общинския хотел в селото, където са настанени част от хората, обитавали дома.

Той уточни, че те ще получат онова, което се полага от страна на държавата. Освен това всички, настанени в хотела, също могат да получат подпомагане от държавата, защото на голяма част от тях са унищожени дрехи, вещи и документи.

Министърът каза, че хората от дома могат да останат в хотела в село Аспарухово, колкото е необходимо. Ще се водят разговори и със собствениците на дома в село Рояк по какъв начин ще се уредят взаимоотношенията с хората, които са платили таксите за него.

В момента в дома текат проверки от няколко институции, каза още министърът и допълни, че след приключването им резултатите ще бъдат оповестени. По думите на министъра домът е разполагал с необходимия квалифициран персонал. При 59 ползватели на дома персоналът е от 32 души, сред които един лекар, четири медицински сестри, над 20 санитари и др.

Донев коментира, че още от август месец е разпоредена проверка във всички домове за възрастни хора в цялата страна. Той уточни, че вече има санкционирани и са наложени десетки актове, има и влезли в сила наказателни постановления. Министърът каза, че е възможно да се отнемат лицензи за домове, които не се справят добре и има смъртни случаи, след като бъдат установени причините за тях. Той припомни, че от януари Агенцията за социални услуги трябва да прелицензира абсолютно всички социални услуги в България.