Стотици килограми риба изплува от река Янтра край горнооряховското село Драганово. За това алармирапа рибари в социалните мрежи, а снимките, които публикуваха изглеждат фрапиращо. От Регионалната екоинспекция още вчера започнаха проверка.

Според рибарите от Драганово подобни гледки могат да се видят всяка година. "Това се случва системно всяка година - понякога по-рано, понякога по-късно. Зависи от това кога хората си изхвърлят боклуците в реката", каза един от едни от тях пред Нова телевизия.

Той е категоричен, че причината на мъртвата риба не е липсата на кислород. "Водата вече се е избистрила, няма цъфтяла леща, водорасли. Има си течение. Вероятно виновни няма да има", допълни той.

Според друг от местните рибари боклуците се изхвърлят през събота и неделя, когато агенциите почиват и няма как да се направи проверка. "Не съм виждал къде изхвърлят боклука, но години наред виждам измряла риба поне по два пъти", коментира той.

Кметът на Драганово също потвърди, че явлението не е за първи път. Той обясни, че РИОСВ са направили проверка и по предварителна информация няма извършени нарушения. Според тях нямало кислород във водата, имало и цъфтяща леща. Рибарите обаче не приемат това обяснение, тъй като явлението е само в този участък. В по-горните участъците на Янтра също имало застой на водата, но там нямало мъртва риба.

Кметът допълни, че ще търси съдействието на общината, за да може още днес да се събере измрялата риба.