Спукан газопровод в близост до болнично заведение вдигна накрак пожарната и полицията в Пловдив, предава БНТ.

Среднощната авария притесни живеещите в квартал "Кючук Париж". Малко след 10 часа снощи хората чули силен шум, а в последствие усетили и остра миризма.

Среднощна авария притесни живеещите в пловдивския квартал "Кючук Париж". Малко след 22 ч. хората чули силен шум, а в последствие усетили и задушлива миризма. Спукан газопровод в близост до болнично заведение вдигна на крак пожарната и полицията.

Аварията е била отстранена в ранните часове на деня. Екипите на газопреносната компания са работили при тежки условия, защото зоната е разкопана и се извършва мащабен ремонт на ВиК мрежата. И все пак, спуканата тръба е била заварена след 3 ч. тази сутрин и в момента газоподаването е възстановено. Най-силно свистещия шум е бил чут от пациентите в Онкодиспансера, който се намира на 20 метра от тръбите.

Повечето от пациентите в онкологичния диспанер били по терасите, заради топлото време. След като персоналът чул силното свистене веднага започнал да предупреждава хората да затворят прозорците на стаите. Подаден е сигнал и на тел. 112.

"Изведнъж шума беше силен, не може да се опише, все едно сте на война. Страхотен шум. И не знаехме какво става и после почна да мирише. Нямаше паника. Персоналът мина, сестри, лекари, предупредиха ни, реагираха много адекватно", сподели Боряна Гъркова.

"Като замириса на газ, се раззвъняхме на телефон 112. Общо взето вятърът беше от тази посока и хората от блоковете го усетиха първи. Там е било по-критично", каза Николай Пеев.

На място веднага пристигнали екипи на пожарната и полицията, както и на фирмата доставчик на газ. След 20 минути газоподаването било спряно. Не се е наложила евакуация на пациентите в болницата.

"Аварията се е получила от отклонение от главната тръба към онкодиспансера. Най-вероятно тъй като е открита тръбата става слабо място, или от налягането или от паднал камък, пръст. Не е ясно точно", разказа кметът на район Южен Атанас Кунчев.

По бул. "Александър Стамболийски" вече втора година се извършва ремонт на подземната инфраструктура и подмяна на цялата ВиК мрежа. След отстраняването на аварията в 3:30 сутринта днес на мястото строителните дейности продължиха.