Закритото преди години сметище на Свищов отново се запали днес. Димът обгърна вилната зона на града, което накара кметът Генчо Генчев да обяви бедствено положение. Пожарни автомобили от 4 града се включиха в гасеното на  възпламенилото се сметище.

Пожарът е овладян, предстои огънят да бъде напълно угасен, обяви по-късно пред БНР кметът на общината Генчо Генчев. Взети са мерки огънят да не стигне до близките къщи и на този етап не се налага евакуация на хората от вилната зона, която е на около 50 метра от гоящото сметище, увери кметът

"Незабавно от утре откриваме строителната площадка на вече овъгленото сметище и започва да пристига техниката и запръстяването на сметището, с което мисля, че ще успеем да овладеем ситуацията и обгазяването на Свищов през следващите дни", каза още Генчо Генчев.

Бедственото положение ще продължи до 28 август, включително, а при необходимост срокът ще бъде увеличен. Причината за извънредната ситуация е затрудненото потушаване в дълбочина на пожара заради тлеещите огнища, които са предпоставка за подновяване на огъня.

Територията е оградена с тежки машини, за да се предотврати разрастването му върху съседните горски и вилни парцели и е под постоянно наблюдение.

Сметището пламна преди пет дни и обхвана 50 декара. В събота вечерта голяма част от града беше обгазена, но в неделя местната власт увери, че няма замърсяване на въздуха.

Осигурени са 24-часови дежурства от стационарната станция. Наблюдава се изменението на атмосферния въздух и към момента не са показали стойности, които да застрашават живота на жителите на града, увериха и днес от общината.

Горящото сметище е закрито преди няколко години, на него са депонирани близо 360 000 кубически метра отпадъци. За рекултивацията му са отпуснати 3 милиона лева. Тя обаче се е забавила, защото сметището от 50 декара се е разраснало до 120, като е превзело земеделски площи и гори.  

Според кмета на община Свищов пожарът в сметището е умишлен. Това показал първоначалния оглед, извършен от служителите на полицията и пожарната, предаде БНТ. 

"Имаме вече първоначални сведения за умишлен палеж, който от четирите края е обхванал сметището. Предстои вече органите да установят извършителя", каза кметът Генчо Генчев.

Междувременно от Пожарната предупредиха, че има риск за пет места в страната от разгаряне на пожар. Това са Ловеч, Велико Търново, Плевен, Бургас и Пазарджик. Всички хора, които имат имоти и вили в гористи местности със суха растителност, да бъдат бдителни.