Окръжната прокуратура в Бургас задържа за 72 часа и ще иска от съда да наложи постоянен арест на 50-годишния водач на ТИР-а, който в ранния следобед в петък, 11 септември, помете 12 спрели на светофар автомобила и се вряза в ограда. Водачът на камиона даде положителна проба за наркотици - метамфетамин.

На водача са повдигнати две обвинения - за причиняване на смърт по непредпазливост на 28-годишна жена, както и за причиняване на средна телесна повреда на други три лица. По последна информация двама от пострадалите са в много тежко състояние и с опасност за живота, съобщи БНТ.

"Лежах си на леглото тук вкъщи. По едно време издумка нещо. И аз скочих. И гледам тук натръшкани едни коли и хич не поглеждам, че тук в магазинчето ми са влезли. Как няма да искам справедливост?! Ще искам разбира се! Вижте-всичко е разбито." Това разказа пред националната телевизия Йорданка Русева.

"Идвам тук и виждам вече камионът е забит. Много дим, направо черен пушек. Как няма да се изплашиш, ако не беше това дърво, право при мен щеше да дойде в прозореца. Аз съм на първия етаж", споделя Желязка Косева. Тя била на улицата, прибрала се вкъщи минути преди трагичния инцидент.

Хората в Айтос разказват, че катастрофите на тази улица не са рядкост. "Преди няколко години точно на завоя един ТИР пак същото нещо уби човек", припомня Желязка Косева.

"Трябва да се вземат някакви мерки, да се отстрани това движение по някакъв начин", отбеляза Елмаз Емурла, който е сред пострадалите.

Жителите на Айтос ще настояват за изграждане на околовръстен път, който да извежда натоварения трафик от града, за да се намали риска от инциденти.

При друга катастрофа, станала в събота, 12 септември, ТИР отнесе спряла кола с двама души пред къща в село Драганово - Горна Оряховица. Загина 44-годишен мъж. Спътникът му е в болница.