Проливните дъждове в Северозападна България нанесоха огромни щети в региона - реки излязоха от корита, активираха се свлачища, наводнени и разпити пътища, спукани водопроводи, села без ток и вода. От днес започва описването на щетите.

В село Лютидол дори масивната бетонна ограда на къщата на Недка Грозева не издържа на водата и образувалото се свлачище.

"Две нoщи и два дни не съм спала и събирам водата. Първият етаж беше пълен. Един мой братовчед дойде да ми помогне, защото нямаше кой друг. С маркуч издърпахме водата. Постоянно събирам, но продължава да се стича в кухнята, в мазето. Цял живот събирам за къща, за да живея спокойно като се пенсионирам. Природата ни побърка", разказа жената пред bTV.

От "Гражданска защита" имат план да се откопае част от двора и да се изправят панелите, уточни кметът Никола Николов.

След обилните дъждове ситуацията се е нормализирала, като възстановено водоподаването и електричеството, но някои части на селото остават без вода.

Наводненията в Северозапада оставиха и хората от съседното мездренско село Ребърково без вода и електричество.

Освен водопроводната мрежа, разрушен е и единственият път от квартал "Ботулиновец" към селото. Така единствената връзка на местните със света е тясна тревиста пътека.

"Нямаме достъп до имотите си, нито ток и вода", споделиха жители на селото пред NOVA. По думите им това не е природно бедствие, а наводненията са плод на човешка намеса. Местните настояват да се изчисти коритото, за да могат да стигнат безпроблемно до къщите си.

Кметът на Ребърково посочи, че първо трябва да се изгради пътят, а след това и да се възстанови електричеството.

"Очакваме институциите да си свършат работата. Реката е забентена, тъй като хвърлят камъни в коритото - то не е чистено много дълго време", казват в Ребърково.

Почти всички села на територията община Георги Дамяново са пострадали от обилните валежи. Десетки са наводнените къщи и дворове, има свлачища, каза кметът Нина Петкова. Благодарение на помощта на Областното пътно управление, Пожарната и местни земеделски фирми няма пострадали хора.

"В селата Каменна Рикса, Чемиш и Видлица - доста обилен дъжд, предизвика покачване на водата в речното корито. Има на няколко места свлачища на брега, на речното корито, което почти е стигнало до общинския път, който минава там. В Гаврил Геново има 6-7 къщи, на които и дворовете, и къщите бяха потопени във вода. Над Меляне реката се е разляла, но само в земеделски имоти. В Говежда има също доста къщи наводнени. В Дълги дел - проблеми с къщите и с наводнения в дворове. Там на едно място има също свличане от брега на речното корито", разказа кметът.

И днес над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на места ще превали и прегърми, сочи синоптичната прогноза.