След Китай, който забрани полетите с около 60 самолета Boeing 737 Max 8 на своите авиокомпании, към забраната се присъединиха Етиопия и Каймановите острови, съобщи "Гардиън". Singapore Airlines , която има 5 самолета от този тип също обяви ,че засега спира полетите с тях и "продължава да следи ситуацията около разследването на причините за инцидентите".

Причината е в липсата на яснота какво е довело до катастрофата с такъв самолет в Етиопия вчера, при която загинаха 157 души. Самолетът е бил нов, в експлоатация от шест месеца и се разби 6 минути след излитането си.

Това е втората самолетна катастрофа с Boeing 737 Max 8 през последните четири месеца, след като през октомври полет на Lion Air също катастрофира край индонезийската столица Джакарта и уби 189 души.

Говорител на Korean Air, който е поръчал 30 самолета, каза: "Korean Air следи ситуацията отблизо и засега нямаме промени в съществуващите поръчки за Boeing 737 Max 8s."

"Боинг" заяви в неделя, че отменя събитие в Сиатъл, за да покаже новия си самолет 777X, планиран за сряда. 

 Повече от 300 самолета от типа Boeing 737 Max 8 са в експлоатация в различни държави по света, а поръчките вече възлизат на над 5000.