Скиор от Сърбия е в тежко състояние след падане на писта в Пампорово, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба в курорта.

Инцидентът е станал към 11:00 часа в събота на канала за ски бягане. Чуждестранният турист е слизал от склона и е скочил на пътя. "Ударил си е главата. Ние го транспортирахме до базата на Планинска спасителна служба, след което бе поет от екип на Спешна помощ", обясниха спасители.

"По случая има образувано досъдебно производство. В 10:50 е получен сигнал за пострадал скиор на 49 години", посочи Елена Стоилова - говорител на Областната дирекция на МВР в Смолян.

Тя уточни, че пострадалият е транспортиран в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив, с черепно-мозъчна травма и в тежко състояние. Опериран е, но състоянието му все още е тежко, допълни Стоилова.

Вчера планински спасители са оказали помощ и на скиор в Банско, който е излязъл от ски зоната и е получил травма в рамото, съобщиха от Планинската спасителна служба към БЧК. Инцидентът е станал около 15:00 часа следобед на 17 февруари. Скиорът, който е английски гражданин, е предаден на медицински екип.

Сравнително добри са условията в планините днес по данни на ПСС. Оттам предупредиха, че времето е динамично и може бързо да се променя. Духа слаб вятър в алпийския пояс. Има добра снежна покривка във високата част, съоръженията в курортите работят, а пистите за зимни спортове са обработени.

Остава опасността от лавини в алпийския пояс, основно на източните склонове, предупреждават от ПСС. От службата съветват любителите на зимни спортове и на планинския туризъм да отиват в планината подготвени и с подходяща екипировка.