Тялото на издирвания турист, който беше затрупан от паднала лавина на Боровец, бе открито тази вечер около 19:30 ч., съобщиха от Планиснката спасителна служба. Трупът е бил открит с помощта на апарат RECCO в района на "Маркуджик 3", която не е отворена за скиори. 

"Човекът е намерен. Изровен е от снега и го транспортираме към Боровец. Починал е. Престоял е много време под снега. Той не е успял да се измъкне, за разлика от другите, с които е бил", заяви Ангел Керкелев, началник на Планинската спасителна служба в Боровец, пред NOVA

Сигналът за инцидента бе подаден около 14:00 ч. днес. Затрупани бяха трима гръцки сноубордисти и един скиор. Останалите успяха да се измъкнат, но един човек остана в неизвестност. 25 планински спасители, доброволци и четири кучета участваха в издирването му.

По първоначални данни затрупаният от лавина в Боровец е гръцки гражданин. Все още няма информация за личните данни на починалия. Той е бил на дълбочина около 1,60 сантиметра под снега. 

"Туристите сами са предизвикали лавината, като са минали по тази писта, където не е разрешено, снегът не е бил стабилен", каза пред БТА началникът на Планинската спасителна служба в Боровец Ангел Керкелев. 

Началникът на ПСС Емил Нешев добави, че загиналият не е носил със себе си задължителните атрибути за извънпистово каране като лавинен уред, например и че "откриването му е много трудно".

От ПСС предупредиха по-рано, че рискът от лавини през последните дни се е увеличил заради силния вятър и положителните температури.

"От днес има предупреждение за висока лавинна опасност в района на северни склонове, североизточни склонове, тъй като ветровете направиха така, че да има огромен пренос на снежни маси. Оттук нататък би трябвало на всеки да му светка някаква лампичка и да е наясно, че нещата не са спокойни в планината. Маркуджик 3 не работи в момента, така че те са отишли целенасочено натам", каза пред БНТ Нешев.

Снимка: БТА