Пореден ден вилнее бурен вятър във Варна. На близо 50 сигнала за паднали клони, дървета и ламарини са реагирали от службата по пожарна безопасност и защита на населението във Варна през изминалите дни, съобщиха от ОД на МВР.

"Интензивният вятър наложи много сложна оперативна обстановка на нашите екипи. Те са получили 46 сигнала, като 95% от тях се отнасят предимно за счупени дървета и паднали клони, препречили пътното платно. За щастие, само материални щети са нанесени. Нямаме данни за пострадали граждани", каза инсп. Ивайло Методиев, РДПБЗН - Варна.

Част от сигналите са за автомобили, затиснати от паднали дървета.

Снимка: Bulphoto

Нанесени са щети и по по покрива на сграда, част от старата жп гара.

Снимка: Bulphoto

Сигнали за паднали клони и рекламни пана през вчерашния ден са подадени и при дежурния в Община Варна. Най-сериозният от тях е за счупени стъкла на парапета на Младежкия дом. Обектът е почистен и заграден. Има и паднали и заграждения около археологическите находки в Шишковата градинка. Те предстои да бъдат възстановени.

Снимка: Bulphoto

От общината съобщиха, че е започнала поетапна подмяна на скъсаните от силния вятър знамена,‭ ‬разположени в централната градска зона и по булевардите.‭ ‬Продължава също така почистването на паднали клони.

Снимка: Bulphoto

Бурният вятър продължава и днес. Поривите достигат до 60 км/ч. Призовава се хората да внимават, когато преминават покрай стари сгради.

Снимка: Bulphoto

Пътните настилки в областта са мокри и проходими при зимни условия. Няма затворени пътища на територията на Област Варна.

Снимка: Bulphoto

Днес вятърът в Сливен достига над 100 километра в час на моменти и прекъсна тока в различни части на града. В областта е обявен оранжев код за опасни пориви на вятъра, предупреждение за потенциална опасност има за цяла Източна България.