Пламен Пенчев в сред шофьорите, вадили ранени от автобуса, който се обърна до Своге. При катастрофата в събота загинаха 16 души. Той разказа смразяващата кръвта гледка в първите минути след инцидента.

"Беше ужасяващо, беше пълно с хора. Някои бяха затиснати под седалките. Хората бяха на преклонна възраст - потрошени, размазани, със скъсани подбедрици. Повдигахме крака, ръце", разказа пред bTV Пенчев и добави: "Видях, че нямаше шанс за тях, ако не бъдат извадени. Имаше затиснати".

Той бил с приятели от офроуд клуб в Своге на разходка в гората. Като слезли, непосредствено преди града, те видели 10-ина души и предположили, че се е случило нещо лошо. Първо звъннали на тел. 112, за да съобщят за инцидента. Полицията и пожарната били след 6-7 минути на мястото на инцидента. По думите на Пенчев линейката от Своге доста се е забавила. Двама от пожарникарите на мястото на инцидента били приятели на Пламен. Те влезли в автобуса в дерето, но се забавили. Като видял, че не излизат, той разбрал, че положението е тежко и също слязъл, за да вади хора.

Той обясни, че сред многото възрастни хора в рейса е видял и две момчета - "крехки и буквално потрошени". До пристигането на линейките Пламен, още няколко от свидетелите и пожарникарите извадили 10-ина души от автобуса. 

По думите му шофьорите спирали на пътя, казвали "Ужас, каква трагедия", и подминавали. Малцина са останали да помогнат.