Започна разпитът на водача на катастрофиралия край Своге автобус. Той е обяснил пред полицията, че за миг е изпуснал контрола над превозното средство и така се е стигнало до инцидента, при който загинаха 16 души, а повече от 20 бяха ранени, съобщава в. "24 часа".

Проверката на тахошайбите на автобуса е показала, че в момента на катастрофата скоростта му е била около 45 километра в час. Участъкът е с ограничение до 40 километра, обясниха пред БНР източници от МВР.

Алкохолната проба на шофьора е отрицателна. Най-вероятната версия за катастрофата е съчетание между тежките метеорологични условия в района и невнимание от негова страна.

Според съдружника на Григоров - Румен Павлов, той бил абсалютен професионалист. Преди да започне собствен бизнес, карал линейка в София.

Според него, ако е вярно, че автобусът не е минал задължителен преглед, вероятно става въпрос за липса на информация, че срокът е изтекъл.

Днес започва и вторият оглед на мястото. Той ще изясни какъв е спирачният път на автобуса, както и ще бъдат проведени други експертизи. Резултатите от тях ще бъдат огласени по-късно.

Чрез видеозаснемане от дронове и външна консултация Институтът за пътна безопасност ще търси причините за тежкия инцидент на пътя, който само преди две години е ремонтиран за 23 млн. евро. Това съобщи за "Хоризонт" Диана Русинова от института:

"Ще имаме в нашия екип човек, който от дълги години работи в сферата на пътната безопасност в Австралия. В екипа ще бъде и господин Богдан Мирчев, който е бивш шеф на КАТ и е бил един от водещите експерти по разследване на най-тежките пътно-транспортни произшествия. Ще заснемем и участъка с дрон, не само този участък. Ние ще заснемем и други, които потенциално представляват риск".

И Русинова, както и други експерти по-рано, обясни, че въпросният пътен участък е в лошо състояние:

"Нашата проверка показа на много места компрометиран асфалт, нарушено пътно покритие и то само по-малко от две години, след като е приключен този ремонт. Липсващи знаци, на много места канавките са пълни с паднали камъни и не са почиствани от години. Има много храсти по пътя, които доста скриват видимостта и водата няма къде да отиде да се оттича. Тя съответно отива на платното. Едната от причините за този инцидент категорично е състоянието на пътя".

И от организацията "Българско обединение на шофьорите" посочват лошото състояние на пътя като вероятна причина за тежката катастрофа край Своге. В съобщение до медиите от обединението напомнят, че в края на миналия месец са изпратили писмо до министъра на регионалното развитие, с което да обърнат внимание за лошото сцепление на асфалта при завоите, недостатъчните ограничителни съоръжения и растителността, която пречи на добрата видимост.

В 14:00 часа в МВР ще има съвещание на няколко министерства по въпросите на пътната безопасност. Там е възможно да бъдат дадени и нови подробности около тежката катастрофа.

Фирмата-превозвач притежава общо 6 автобуса. Транспортното министерство я е проверявало преди няколко месеца, когато всичко е било изрядно. Заместникминистърът на транспорта Ангел Попов:

"Всички документи на фирмата са изправни. Нашите съмнения са, че той не е минал на повторна техническа проверка".

Местните хора споделиха, че този участък от пътя е изключително рисков и там често стават катастрофи.