Бързо разрастващите се пожари в американския щат Калифорния, където беше обявено частично извънредно положение, взеха шест жертви, а 17 души са в неизвестност. Хиляди хора бяха принудени да се евакуират, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Според службата за извънредни ситуации към губернатора на щата при 14 пожара на територията на Калифорния са изгорели площи от 63 000 хектара. В борбата с огъня участват 10 000 пожарникари.

Пожарът на име "Кар", бушуващ северно от град Рединг (Северна Калифорния), отне живота на двама пожарникари в четвъртък, а днес беше съобщено, че негова жертва са станали 70-годишна жена и двете й правнучета.

От понеделник досега той е изпепелил 32 700 ха. Унищожени са 500 сгради, а още 75 са повредени.

Общо 38 000 души са евакуирани в община Шаста, заради, както каза губернаторът на Калифорния Джери Браун, неконтролируемото огнище.

Президентът Доналд Тръмп подписа вече указ, с който нарежда на Агенцията за управление на извънредни ситуации да съдейства на властите в общината.

В Южна Калифорния над 1300 пожарникари се борят с пожара "Кранстън". Огънят погълна пет къщи, доведе до затваряне на пътища и до евакуацията на около 7000 души, посочи националната служба по горите.

Пожарът, който вилнее от сряда в националната гора Сан Бернардино, на близо 150 км югоизточно от Лос Анджелис, превърна в пепел близо 5300 ха. Застрашени там са 4900 сгради. Трима пожарникари са ранени.

Малко след лумването на този пожар беше задържан 32-годишен мъж, Брандън Макглоувър, който е заподозрян за подпалването на девет пожара югозападно от община Ривърсайд. В петък му бяха повдигнати обвинения в подпалвачество, които той отхвърля.

Губернатор Браун обяви извънредно положение в общината, за да бъдат отпуснати допълнителни средства за справяне с пожара и щетите.

По на север, пожарът "Фъргюсън" продължава да напредва край националния парк Йосемити, който беше частично затворен. От избухването си на 13 юли този пожар е унищожил 20 000 ха. Един пожарникар загина, а седем души са ранени.

Според националния координационен център за пожарите към вчера сутринта на територията на САЩ са горели 36 големи пожара, които са унищожили над 93 000 ха от територията, управляване от национална служба по горите.