Столична община ще санкционира собствениците на сградата, в чието мазе в центъра на София сутринта пропадна бременна 38-годишна жена. Установено е, че те не са поддържали в добро състояние отвора, който води към мазето.

Експерти от дирекции "Контрол по строителството" на район "Средец" и на Столична община направиха проверка на място на инцидента на ул. "Дякон Игнатий" 2, при който жена пропадна в подземния вход към мазета на сградата, съобщиха за БТА от Столичната община. Екипи на Аварийната дирекция на общината обезопасиха мястото на инцидента, като е поставен нов капак на отвора към сутерена на сградата.

Така нареченият английски двор е отвор, който води към избеното помещение/мазето и е собственост на сградата. Сградата е частна, а задължение на собствениците е да я поддържат в добро експлоатационно състояние.

Постоянно действаща комисия за контрол на строителните обекти и сградите на район "Средец" съставя констативен протокол за състоянието на капака към мазетата и ще бъде издадена заповед за незабавно укрепване. Собствениците ще бъдат санкционирани за това, че не са поддържали съоръжението си в добро техническо състояние, съобщиха проверяващите.

Бременната в четвъртия месец жена падна от близо 3 метра, но за късмет, се оказа невредима след инцидента. По първоначални данни, след прегледа в "Пирогов", бе установена контузия на гръдния кош. Бъдещата майка е вървяла заедно със съпруга й, стъпила е на шахтата и двете железни врати се разместили. На мястото, освен линейката, се озова и полицията и екип на Столична община.

Пострадалата бе изписана за домашен престой в късния следобед, след като бе прегледана.