Самолет на авиокомпанията "Еър Ниугини" се приводни в океана, след като пропусна пистата на малкия остров Уено, северозападно от Папуа-Нова Гвинея, съобщи "Дейли мейл".

Местните власти потвърдиха, че самолетът - който е правил полет от Микронезия за Папуа-Нова Гвинея е прескочил пистата с около 150 метра и се разбил във водата около 9.30 часа в петък местно време.

Всички 47 души на борда са живи и без сериозни наранявания

Снимка: Youtube

По чудо всички 36 пътници и 11-членен екипаж са живи, само един пътник е ранен и то леко, а самолетът е напълно потопен.

Местните хора се втурнаха към мястото на катастрофата с малки лодки, за да помогнат за спасяването на пътниците, които излязоха от самолета и се накачиха върху крилата му.

Пътниците и екипажът са били транспортирани до местната болница за прегледи.

Пътническият самолет е излетял от микронезийския остров Понпей и е трябвало да кацне на летище Чуук за кратък престой преди да продължи към Порт Морсби в Папуа-Нова Гвинея.

Много малки лодки се притекоха на помощ след самолетокрушението

Снимка: Jonah Kovii Hainrick/Facebook

Засега не е известна причината, която е предизвикала пропускането на пистата. Специален екип ще проведе разследване на място.

Видео, разпространено в социалните медии, показва спасителни лодки на местопроизшествието, които помагат на пасажерите и на кабинния състав да се евакуират от полупотъналия самолет.

Мислех, че сме се приземили нормално, макар и малко твърдо, докато не погледнах встрани от самолета и видях дупка, в която навлиза вода, каза Бил Джейнс, американец, един от пътниците.