Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е предприело нито една стъпка, за да сезира който и да е български съд за ин хаус договорите с пътните фирми, заяви вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за bTV по повод напрежението между министърът на МРРБ в оставка Гроздан Караджов от "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната"

"Съдът трябва да установи те законосъобразни ли са, или не. Ако не са - да ги обяви за нищожни. Строителният пазар е превзет от тези фирми. Няма други. Единствената възможност в момента е тези 3.9 млрд. лева да се изсипят пак и българските граждани нямат никаква гаранция, че схемата "Борисов" няма да се повтори. Тези договори трябва да минат през български съд и едва тогава да се мисли дали да бъдат отпуснати тези средства", смята вътрешният министър.

Именно парите за регионалното ведомство доведоха до решението на ИТН да се изтегли от коалицията.

Мястото в КПКОНПИ е ваканатно, постът е предизвикателство

"Нека да се задвижи процедурата за КПКОНПИ и тогава да се прецени дали ще участвам като кандидат за шефкото място", каза още Рашков като не отговори директно дали ще се кандидатира за поста. Той посочи, че мястото е вакантно и предложи да се изчака и какъв закон ще се приеме за антикорупционната комисия.

Нека да се задвижи процедурата в тази връзка, не само да слушаме намерения, и тогава да се прецени. Освен това знаете добре е, че е подготвен Законопроект за изменение и допълнение на закона за КПКОНПИ, а мястото е вакантно, коментира още министърът на вътрешните работи.

"Това е едно предизвикателство, особено при съвременните условия, особено като се запознаем с идеите, заложени в новия проект за изменение и допълнение на закона за антикорупционната комисия и нейната дейност с нови правомощия, които включват и разследване на редица престъпления", посочи той.

Реформата на МВР е на 98% завършена

Запитан дали отива в КПКОНПИ, защото не е успял да направи реформа в МВР, Рашков отговори така: "Не знам откъде този млад човек (депутатът Балабанов от ИТН - б.р.) си измисля тази версия, но той говори по материя, която не му е позната. От дълго време всички министри часове наред бяха контролирани от народните представители. Реформата в МВР е приключена на 98%. Преструктурирали сме основни звена в това министерство. Постарали сме се с това да направим с участието на абсолютно всички ръководни длъжностни лица в цялата страна.

Той отвърли твърденията, че трябва да бъдат съкратени 7000 души.

"Освободени от работа са около 2000 души за 6 месеца. Повечето от тях са с надхвърлили с няколко години пенсионната възраст и тук няма никакъв конфликт. Предстои да бъдат съкратени не повече от още 2000 души", обясни вътрешният министър.

Според Рашков е направено главното - променена е структурата на мнистерството. По думите му заплатите ще се вдигнат в МВР, ако бъде приет актуализираният вариант на бюджета.

Запитан има ли данни за връзка между човек, наречен Таки и ИТН (както е казал Атанас Атанасов от "Да България"), Рашков отговори, че е редно фито-санитарният контрол на границата да се прави от държавата, а за детайли препрати към Атанас Атанасов дали има такива лица по веригата на контрола на ГКПП.

Случаят с мистериозния самолет не е притеснителен

Рашков коментира и случаят с мистериозния самолет, който наруши въздушното пространство на 7 държави и кацна край Шумен.

"Случаят със самолета не е чак притеснителен. България е била крайната му дестинация. Летателното средство е кацнало в Унгария, където са се опитали да вземат отношение. Самолетът е заредил в Унгария, не се е подчинявал на ВВС и когато са подходили към самолета с оглед проверка като на филм те са се качили и са заминали в неизвестна посока. Разбира се, че е прихванат. Получих обаждане късно вечерта, че е влязъл на територията на страната. Имал е междинно кацане в област Видин, отново за зареждане. Времето беше опасно и не е добре реактивни самолети да преследват такъв малък самолет. Много бързо беше установено, че този самолет се е приземил към летище край Търговище. Има образувано производство в прокуратурата. Поддържаме връзка с колегите от Литва и Унгария. Вече имаме информация, която ще се предостави на обвинението. Нека изчакаме разследването и тогава да дадем достоверна информация. Първоначалната информация е доста богата", обясни Рашков.

Той обаче отказа да посочи колко души са били на самолета.

Заяви, че лицата ще бъдат наказани, ако се докаже, че са извършили престъпление. По думите му може би няма да е само едно престъпление. Вътрешният министър отказа да даде повече информация.

Самолетът е тръгнал от Литва, категоричен е министърът.

По-рано експерт допусна, че машината може да е излетяла от Русия и е тествала въздушната охрана на Източния фланг на НАТО.