Самолетът от Унгария, който е прелетял през Сърбия и Румъния, е нарушителят на въздушното ни пространство, потвърди в официално съобщение на Министерство на отбраната.

Това стана няколко часа след като румънското МО съобщи за инцидента.

 Малък двудвигателен самолет Beechcraft с двама души на борда е прелетял ниско във въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия и България в сряда вечерта. Самолетът е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, американски самолети F-16, и румънски самолети F-16, гласеше информацията на румънските власти.

"Уточняваме, че въпросният самолет, който се е разходил в румънското въздушно пространство по маршрута Орадя - Карансебеш - Дробета Турну Северин, не е показал враждебно или опасно поведение. В нито един момент пилотът на самолета, обаче, не е отговорил на опитите за установяване на радиовръзка, нито пък на визуалните сигнали, предавани от прихващащия военен самолет, съгласно международните норми", се казва в комюнике на Министерството на отбраната.

Сега и българското военно министерство даде подробности по случая. Самолетът е навлязъл в небето на България на 8 юни около 19.09 ч.

Излетял е от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план, съобщават от пресцентъра на МО. От МВР пък казват, че летателният апарат е излетял от Литва и е минал през Полша.

В унгарското въздушно пространство самолетът е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния - от румънски и американски F-16, базирани в авиобаза Фетеш. Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета-нарушител, посочват от МО.

При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили.

Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР. Мястото на кацане е локализирано. По случая се води разследване, се посочва в съобщението.

По-късно и вътрешният министър Бойко Рашков даде подробности по случая.

"Навлезлият в българското въздушно пространство малък самолет е заредил във Видин и после е кацнал на частен плац между Търговище и Шумен. Самолетът е намерен покрит с платнище", каза той пред медиите.

МВР е разпоредило пълна проверка на всички места, на които може да кацне подобно летателно средство. Установено е, че самолетът е излетял от Литва, минал е през Полша и Словакия, каза министърът.

Тече разследване на хората в самолета и целта на полета, каза Рашков и посочи, че летателното средство е на 60 години.