Пострадалият полицай при катастрофата с мигранти край Казичене остава в медикаментозна кома след няколкочасова операция. Той е с тежка черепно-мозъчна травма, има сериозни наранявания на мозъка. Следващите дни ще са критични за живота му. Това заявиха на брифинг д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Анна", и д-р Стефан Николов, хирург, началник на Клиника по неврохирургия.

Травмата на полицая е предизвикана от много силен удар. Има счупени кости на черепа и голям вътрешномозъчен хематом. Вече е приключила операцията по отстраняване на хематома. Полицаят е приведен в реанимация, където в следващите поне 24 часа ще бъде в медикаментозна кома и на апаратна вентилация, за да се даде възможност на мозъка му да се възстанови.

Повикан е също проф. Николай Габровски, национален консултант по неврохирургия. Правят се всички необходими действия за стабилизиране на състоянието му. За него е направено всичко, което е по силите на българската медицина, каза д-р Близнаков.

Раненият полицай е докаран в 7.35 часа, направени са му изследвания и след по-малко от 50 минути е настанен в реанимация, където са стабилизирани основните жизнени функции. След което му е направена операция, която е продължила няколко часа, уточни д-р Николов.

В болница "Св. Анна" са настанени още шофьорът на буса, превозвал мигранти, както и трима от тях. Шофьорът е със счупени ребра, контузионен бял дроб, настанен е в реанимация и няма никакви съществени проблеми. Единият от мигрантите е със счупен крак, другият със скалпова рана, третият е с контузия.

Има и пострадал мигрант, на 19 години, който е настанен за лечение във ВМА без опасност за живота. След направените изследвания са установени травма в областта на главата и белодробна контузия.

За последните две години от общо 2500 присъди за трафик на нелегални мигранти, едва 158 са ефективни, заяви по-рано главният секретар на МВР Петър Тодоров и обяви, че, заедно със заместника си Станимир Станев, ще подадат оставка пред вътрешния министър днес. Тодоров обаче настоява за законодателни промени, които съществено да завишат наказанията за такива престъпления.