59-годишен работник загина, затрупан в изкоп при отстраняване на ВиК авария в бобошевското село Блажиево, оставила по- голяма част от жителите му пет дни без вода. Инцидентът е станал вчера в ранния следобед.

Само пет минути работа ни оставаха - да завием една муфа, разказа колегата на загиналия пред Вяра нюз.

Пет дена жителите на главната улица "Свети Иван Рилски" в село Блажиево заедно с кмета си Пламен Караканов чакали ВиК-Бобошево да отстрани аварията и да им пусне водата. Вчера, на петия ден, се отзовала аварийна група, в която  бил включен и Румен Ильов. Багерът изкопал огромен ров, височината му достигнала над два метра заради дълбочината на водопровода. Тъй като водата се събирала 5 дни на мястото на аварията, пръстта, която багерът изхвърлил около изкопа, представлявала тежка кална маса.

Екипът вече приключвал работата си, около 14 часа, когато колегата на Румен вижда, че има опасност високата кална маса да се свлече в изкопа и да ги затрупа. Излизайки от изкопа той извикал: "Румене, скачай!". Докато разбере, както се бил изправил и опитвайки се да отскочи, Румен бил затрупан жив от огромната кална маса.

"Ботушите ми се залепиха", били последните му думи, които колегите му чули. Гумените му ботуши, с които нагазил във  водата в изкопа, не са му позволили да отскочи. Секундите били фатални. Без да губят време, колегите му Пламен Маринов, Янко Дяков, Тодор Дяков и живеещите наблизо хора се затичали да го разравят и да го търсят в калта, търсели го и с кофата на багера. Извикали пожарна, линейка и полиция. Извадили Румен сравнително бързо, но без признаци на живот.

Пристигналият медицински екип от ЦСМП-Бобошево само констатирали смъртта му.

Румен Ильов има две деца.

По случая е образувано следствено дело, каза говорителят на полицията Катя Табачка. На място работят и трудови инспектори. Според тях подобен инцидент е имало преди повече от десет години.