Два протеста срещу правителството се проведоха пред Народното събрание. Единият е на партия "Възраждане", а другият - на "Левицата". След събирането на жълтите павета, откъдето се чуха викове "Оставка" и "НАТО вън", протестиращите поеха на шествие, като след 15 часа блокираха движението по Орлов мост. 

Вижте още снимки >>>

Двете политически формации искат оставката на правителството на Николай Денков.

Малко след 12 часа, когато се събраха, движението по булевард "Цар Освободител" бе спряно, а полицейското присъствие бе засилено, като за проявата бе приготвено и водно оръдие.

Протестът на "Възраждане" е обявен срещу "американската окупация", маскирана като българско правителство. Според партията на Костадин Костадинов редовното правителство на ротационен принцип между "Продължаваме Промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС обслужва чужди интереси.

По обяд започна и третият поред протест на "Левицата!" срещу безпрецедентния политически цинизъм, както го определят от там, и също поискаха оставка на правителството, оглавявано от акад. Денков. Протести на същата формация имаше и на 6 юни - денят, в който новият кабинет се закле.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

До този час проявата на недоволство протича спокойно. Издигнати бяха плакати с призив за нови предсрочни избори. Няколко души носеха и знамена с надпис "Народна партия Български гласът". Имаше и демонстранти със знамена на коалиция "ЛЕВИЦАТА". 

Имаше и група хора с плакати с надписи "Национален протест за близките на загиналите деца в ПТП". Част от техния протест се вля в другите два. 

Снимка: БТА

Пред журналисти лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че искането им е за оставка на новото редовно правителство. Той повтори, че според него кабинетът е свързан с чуждестранни посолства. Костадинов е убеден, че в правителството на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС участва и ДПС. На въпрос докъде ще стигнат протестните действия на "Възраждане", Костадинов отговори - "дотам, докъдето е нужно".

Същевременно пред парламента се събират подписи за референдум за забрана на джендър обучението и за референдум за мир и суверенитет.

Снимка: Булфото

От коалицията около Мая Манолова са недоволни от провежданите от Денков политики и искат назначаване на нови парламентарни избори. И призовават за "връщане на държавността и ликвидиране на престъпните елементи от управлението на България". 

Пред протестиращите лидерът на столичната организация на АБВ Христо Колев заяви, че "Коалицията на войната" е факт и България "ще бъде вкарана във война, благодарение на прокарваната от военния министър Тагарев престъпна и чуждопоклонническа, антибългарска политика". 

"Ние от "ЛЕВИЦАТА!" питаме - когато България бъде вкарана във войната, кой ще е "тайният" или "явният" спасител на държавата ни? За да не направим тази историческа, фатална грешка, днес сме длъжни да искаме незабавната оставка на продажниците от правителството на Денков, които за собствената си изгода са готови да изтъргуват род и Родина и да погребат над 1300 годишна България", каза Колев. 

Пресцентър "Левицата"

В политиката има място за морал и за доверие, заяви д-р Цветеслава Гълъбова и подчерта, че именно това е основата, която може да направи едно правителство силно и стабилно. "Това правителство не е такова. Това правителство е заченато в грях. То не може да съществува като правителство, то е антибългарско, то мрази българите, то иска да унищожи България!", смята тя. Протестиращи от лявата коалиция попитаха и защо БСП днес подкрепя това "антибългарско престъпно правителство".

След като се събраха в 12 часа пред парламента, протестиращите поеха на шествие към Министерския съвет, продължиха по столичните булеварди "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски", след което блокираха движението на Орлов мост. Заради шествието полицията временно спираше движението на автомобили, докато демонстрантите преминаваха по съответните булеварди.  

Около 16 часа движението по Орлов мост беше възстановено, след като протестът приключи, а участниците се разотидоха.