Бразилският президент Мишел Темер написа в Туитър, че днес е печален ден за всички бразилци, като 200 години проучвания и знание са загубени.

Думите му, цитирани от BBC, са по повод пожара, изпепелил почти изцяло Националния музей на Бразилия в Рио де Жанейро. Кадри на бразилската телевизия Глобо показаха огромни пламъци да поглъщат сградата с площ 13 000 квадратни метра в северната част на Рио. Някои от залите са напълно разрушени.

Музеят притежаваше повече от 20 млн. експоната. Сред експонатите има египетска колекция, колекция с греко-романски артефакти, палеонтологична колекция, включваща скелет на динозавър, открит в района на Минас Жераис и най-старият човешки фосил, открит в Бразилия и наречен Лузия.

Заместник-директорът на музея Луиз Фернандо Диас Дуарте каза, че архивите на музея са изцяло унищожени, което значи заличени 200 години история.

Говорителят на Пожарната служба на Рио де Жанейро Роберто Робадей, цитиран от агенция Асошиейтед прес, каза, че най-близките до музея противопожарни кранове не са работели и огнеборците е трябвало да вземат вода от близко езеро. Той добави, че някои музейните експонати взе пак са били спасени. 

Огнеборците успели да спасят някои ценни експонати

 В миналото музеят е бил кралска резиденция. Основан е от португалския крал Жуау Шести и е отворил врати през 1818 г. Днес заместник-директорът му обвини бразилските власти, че не са обръщали внимание на музея и че не са оказали спешна помощ за модернизиране на сградата. Бидейки свързан с Федералния университет на Рио, музеят бе засегнат от бюджетни съкращения.

Снимка: AP/БТА

И докато пламъците изпепеляваха всичко по пътя си, преподаватели, учени и студенти призоваха за протест по-късно днес пред опустошената сграда.

Пожарните кранове в близост до музея не работели, вода била черпена от близко езеро

Снимка: AP/БТА