Най-старият музей в Бразилия бе обхванат от пламъци късно снощи, съобщи телевизия Globo. Според полицията, пожарът е започнал почти веднага след затварянето на музея за посетители и затова няма пострадали хора.

Четиримата охранители, които е трябвало да охраняват сградата са успели да я напуснат своевременно. Пламъците са обхванали много бързо дървените части на сградата и са се разпространили навсякъде. Срутил се е и покривът на сградата.

Националният музей на страната е разположен в северната част на Рио де Жанейро в парка Кинта да Боа-Виста и заема площ от над 20 хиляди м2. Неговата колекция, наброяваща над 20 милиона експоната е почти напълно унищожена. Музеят има вече 200-годишна история, открит е през 1818 година и някога е бил резиденция на бразилското кралско семейство.

Започнало е разследване, за да се установи дали пожарът е умишлен и какво го е причинило. Директорът на музея Пауло Кнаус заяви, че пожарът е истинска трагедия за страната. "Ние съхранявахме не само историята на Бразилия, а и част от историята на света. Загубите на толкова експонати е непоправима, никой не може да изчисли щетите", каза той.