Република Северна Македония отбелязва 20-ата годишнина от самолетната катастрофа, в която бившият президент Борис Трайковски, членове на неговия политически кабинет и екипажът на самолета загубиха живота си.

Борис Трайковски е вторият президент на Република Македония, както по онова време се наричаше Република Северна Македония.

На 26 февруари 2004 г. в планинския район на Южна Босна и Херцеговина (около град Столац) се разбива самолетът, с който пътува Борис Трайковски на път за град Мостар за участие в Международната конференция за инвестиции в Босна и Херцеговина.

Около 8.30 часа, при лошо време и 15 минути преди кацане, контролната кула губи връзка с правителствения самолет, а по-късно се установява, че машината се е разбила в планински зъбери близо до Мостар и пада в минно поле между бившите фронтови линии от войната в Босна през 1992-1995 г.

При инцидента няма оцелели. На място загиват Борис Трайковски, неговите съветници Димка Илковска - Бошкович, Ристо Блажевски и Анита Лозановска, Миле Кръстевски - от македонското външно министерство, Борис Велинов и Аце Божиновски - охрана и двамата пилоти - Марко Марковски и Бранко Ивановски.

В проливен дъжд и мъгла стотици полицаи, сапьори и спасители издирват останките от катастрофиралия самолет. В акцията участват и войници на НАТО за стабилизиране в Босна /ЕСФОР/. Останките от самолета и деветте тела са открити на другия ден на 150 метра от мястото на инцидента - в района на село Хусковичи, близо до Столац, южно от Мостар.

Заради лошото време албанският премиер Фатос Нано отказва полета за Мостар, а след нещастието и президентите на Сърбия и Черна гора - Светозар Марович и словенският премиер Антон Роп, правят същото.

В района на инцидента, в радиус от 250 км, преди това има още две самолетни катастрофи, при които загинават Джемал Биедич, бивш премиер на СФРЮ /1977г./,  и американският министър на търговията Рон Браун /1996 г./.

Президентът Трайковски загива в деликатен период за Македония, която продължава да бъде етнически напрегната, след бунта на етническите албанци през 2001г., който едва не доведе до гражданска война. 47-годишният Трайковски, президент от 1999 г., изигра важна роля за запазването на стабилността и помирението между етническите общности в страната.

Днес на гроба на Борис Трайковски в Скопие цветя ще положат съпругата му Вилма Трайковска и членове на семейството му, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, делегация на парламента на страната, водена от председателя на законодателния орган Йован Митрески, а правителствената делегация ще бъде водена от вицепремиера Славица Гърковска и Ристо Пенов, министър на местното самоуправление.

На мемориала, където е стана катастрофата В Ротимлие, близо до Мостар в Босна и Херцеговина, ще присъстват и висши представители от Босна и Херцеговина. Там цветя ще положат министърът на културата на Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска и министърът на околната среда Кая Шукова, както и Биляна Блажеска от кабинета на Стево Пендаровски, съобщиха от правителствената пресслужба в Скопие и кабинета на президента на Северна Македония.

Цветя ще бъдат положени и на паметника на Трайковски в Струмица, където правителствената делегация ще бъде водена от допълнителния заместник-министър на труда и социалната политика Йованка Тренчевска.

Възпоменателно събитие по повод годишнината ще се проведе във вечерните часове в Националната опера и балет в Скопие.