Секретарят на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид е бил преби, съобщи на профила си във "Фейсбук" евродепутатът Андрей Ковачев. Нападението е извършено снощи.

"Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спре! Очаквам моментална реакция от властите и в двете страни! Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите. Европейските институции, разбира се, ще бъдат информирани! Момчето е в болница! Полицията е информирана!", написа Ковачев.

По-късно Ковачев уточни, че нападателите са били трима и са идентифицирани. Самият той се е опитал да разговаря с пострадалия по телефона, но не е успял, защото момчето е със счупена челюст, а при него има лекари. Ковачев е разговарял по телефона с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

"Да се наричаш българин в Македония означава да бъдеш варварски нападнат и пребит. Сега нападателите ще ги осъдят условно като Ламбе (Алабаковски) и атаките ще продължат още по-яростно! Време е България да се погрижи за българите, които не живеят в родината!", написаха в профила си във "Фейсбук" от Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля.

От "Възраждане" заявиха, че категорично осъждат "антибългарската истерия и вълна от омраза" в Република Северна Македония и обявяват, че ще предприемат действия в подкрепа на Християн Пендиков.

"Ние от "Възраждане" отдавна алармираме, че след стрелбата срещу същия клуб в Охрид, единственото, което остава е, да започне физическа саморазправа с българите в Македония. За съжаление последните месеци това изглежда все по-вероятно", се посочва в позицията на партията, изпратена до медиите.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов написа в профила си във Фейсбук, че още днес от политическата сила ще искат изслушване на министъра на външните работи в парламента, привикване на посланичката на Република Северна Македония и "незабавно запознаване на всички европейски институции с терористичния акт".

Клуб "Цар Борис Трети" в Охрид бе открит през октомври миналата година и до този момент срещу него има няколко посегателства, като най-напред нападнаха помещението със земеделско сечиво, през ноември счупиха с камъни светещата табела с името на клуба, а няколко дни по-късно по помещението беше стреляно с огнестрелно оръжие.

Културният клуб "Иван Михайлов" в Битоля също бeше обект на посегателство. За опита за палеж на сградата условно бе осъден певецът Ламбе Алабаковски.