Пожар възникна през нощта в столичния завод за преработка на отпадъците, съобщиха от предприятието на сайта си.

Най-вероятната причина за възникването на пожар в завода за отпадъци е възпламеняване на литиево-йонна батерия, която се е намирала в отпадъците, информират оттам.

Инцидентът е възникнал в 2:20 ч. тази сутрин, когато е забелязан пушек от една от линиите, която свързва сграда "Биосушене" и сграда "Производство на RDF-гориво". Бързата реакция на работниците и аварийните екипи са предотвратили по-големи поражения. Инцидентът е локализиран и овладян.

Няма опасност за здравето на хората и риск за околната среда.

Допълва се, че екипите на терен са спазили стриктно процедурите и правилата при възникване на застрахователно събитие, застрахователите са уведомени по надлежния ред.

От предприятието благодарят за бързата реакция на всички от дежурната смяна, участвали в овладяването на инцидента.

Седем пожарни коли са изпратени на мястото на инцидента и около 6:00 ч. ситуацията е била овладяна, казаха за БТА от пресслужбата на МВР. Общо 25 огнеборци са участвали в потушаването на пожара.

Само преди няколко дни именно заводът за боклук стана повод за поредни пререкания между ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет и ГЕРБ-СДС. Столичният завод за третиране на отпадъци не преработва отпадъка, а бонусите растат в геометрична прогресия, обвини кметът на София Васил Терзиев. Той изпрати на прокуратурата доклада от одита.

От ГЕРБ отхвърлиха обвинението и го нарекоха лъжа, като посочиха, че управляващите в столицата вещаят криза на боклука, каквато няма да се състои. "Тази измислена криза се прави, за да се избяга от фокуса на истинската такава", коментира твърдението на кмета общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.