Заради поройните дъждове река преля в град Берковица този следобед. Евакуирани са хора, има отнесени улици и мостове, както и наводнени къщи, съобщи Нова телевизия. Няма данни за пострадали хора в най-засегнатия квартал "Раковица".

Според очевидци река Раковска е излязла от коритото си, а водите ѝ са повлекли всичко по пътя си, образувайки тапи на един от мостовете. Водата е влачила бус близо 200 метра, запокитвайки го в една от къщите в квартала.

Снимка: facebook

Според първоначални оценки няма къща по поречието на реката, в която да не е влязла вода. Багер вече успя да разчисти тапата от боклуци на моста, за да се оттече водата и да могат хората да се приберат в квартала.

Наводнени са къщи по две улици в ромския квартал на Берковица "Раковица", където е прелял отводнителен канал към река "Раковска", съобщиха за БТА от общината в Берковица.

За около 20 минути от около 16 часа в Берковица и село Бързия са паднали 20 литра на квадратен метър дъжд. Водата е повлякла настилки от улиците, клони от дървета, камъни, предмети и дори автомобили в квартал "Раковица" и в Бързия. За около час движението по пътя София-Монтана между Берковица и Бързия е било ограничено от полицията в едното плътно, тъй като другото е било затрупано с камъни и тиня.

Снимка: facebook

Една жена е била евакуирана от спасители от дома си в квартал "Раковица". След спирането на дъжда водата се е оттекла, но улиците все още са в кал. В момента 15 спасители от три екипа на пожарната от Монтана и Берковица отводняват с 10 помпи мазета и приземни етажи на къщи в квартал "Раковица", а по-късно ще започне и отводняването в село Бързия.

Общинският щаб за действия при бедствия и аварии в Берковица е взел решение в общината да бъде обявено частично бедствено положение. В момента се прави оглед на щетите и колко настилки са отнесени от улиците, уточниха от местната администрация.

Кметът Димитранка Каменова сформира кризисен щаб поради обилните валежи в следобедните часове днес, 1 юни.

Проливният дъжд (20 литра на квадратен метър в часовете 15:30 - 15:55 ч.) предизвика проблеми предимно по инфраструктурата. Няколко улици в с. Бързия са с разрушена асфалтова настилка. Най-засегнат е района покрай ул. Крайречна в кв. "Раковица" в Берковица. Там има и наводнени къщи, нарушена е пътната настилка и са нанесени имуществени щети.

Към момента са изпратени 3 екипа на РСПБЗН - Берковица, както и необходимата техника, която почиства засегнатите райони.

За щастие няма бедстващи хора и животни, населени места без електричество и прекъснати пътища.

Частичното бедствено положение ще остане до овладяване на ситуацията, съобщиха от кметството.