Починало е и детето от автомобила, който по-рано беше ударен от влак при неправомерно пресичане на релсите при спуснати бариери. То беше транспортирано в болницата в Сандански, където лекарите се бориха за живота му, но не успяха да го спасят, информира БНТ.

4-годишното момченце беше тежко ранено при катастрофата, а мъжът, шофирал леката кола и заобиколил спуснатата бариера, загина на място.

Инцидентът стана на жп прелеза в санданското село Дамяница, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Сигналът беше получен около 16.33 часа.

По първоначална информация, шофьорът на лекия автомобил е решил да премине през прелеза, въпреки спуснатата бариера и червения светлинен сигнал. Той е предприел изпреварване на чакащите на бариерата автомобили, в резултат на което колата е ударена от преминаващия влак.

Мъжът е загинал на място, а пътуващото с него дете е транспортирано в болница в тежко състояние. Работата по установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с инцидента, продължава.

Заради тежката катастрофа международният бърз влак София -Кулата, тръгващ по разписание от столицата в 15:30 часа, беше отменен в участъка Сандански-Кулата, а пътниците бяха превозени с автобус. 

От Национална компания "Железопътна инфраструктура" съобщиха, че независимо от монтираните системи за видео наблюдение на 52 броя прелези и активното участие на НКЖИ с различни кампании през годините, от началото на 2023 г. до 13 юни 2023 г. са се случили 12 произшествия на жп прелези, причинени от нарушаване на правилата за безопасност от водачите на пътни превозни средства.