Персоналът на отделение в психиатричната болница в Раднево "Д-р Георги Кисьов" се страхува да работи и масово подава заявления за напускане, след като преди дни буйстващ пациент е застрашил живота им. От лечебното заведение настояват за охрана, като разказват, че това далеч не е първи случай. 

Конкретният повод отново да се заговори за охрана е инцидент от 22 юни, който по чудо се разминава без смъртен случай. За него съобщи във Facebook ръководителят на Шесто мъжко отделение за борба със зависимостите д-р Иван Добринов. Последваха и радио и телевизионни репортажи. 

"Докараха буйстващ пациент, интоксикиран с амфетамини и метаамфетамини. Човекът е криминално проявен, с извършено убийство преди години. Полицаите го бяха закопчали с два чифта белезници, когато го доведоха. Този човек влезе в отделението, успокои се след известно време, съгласи се да остане на доброволно лечение. Вечерта нямаше проблеми, на следващия ден сутринта също се държа добре и в един момент се напрегна рязко и започна да заплашва персонала, да предявява най-различни искания, при което се наложи да викаме полиция", разказа пред NOVA д-р Добринов. 

"Дойдоха четирима полицаи, няколко часа стояха в отделението, човекът се успокои. Тръгнаха си и може би час след това пациентът изпотроши цялото отделение, риташе, блъскаше вратите. Строши нощно шкафче, хвърляше бутилки, заплашваше. В крайна сметка прегази двамата санитари на вратата и успя да избяга", разказа още началникът на отделението. 

По думите му проблемите са едни и същи поне от 10 години. Най-голямата психиатрична болница у нас не разполага с охрана и не може да гарантира живота и здравето на пациентите и персонала, отбеляза той. "Логично е, когато има опасни пациенти, да има охрана. Една детска градина има охрана, а най-голямата психиатрична болница в България няма", възмущава се д-р Добринов. 

По думите му през годините е имало СОД, но служителите му не са имали охранителни функции. Според него е необходимо да има тренирани хора, които могат да се справят с агресивни психично болни. "Това изисква специфични умения. Санитарите невинаги са в състояние да овладеят един 100-килограмов борец, киокошинкаец или джудист. Това са хора с много голяма физическа сила и в остри психични състояния наистина могат да бъдат изключително опасни. Няма изолатори за тях и персоналът рискува живота си ежедневно", казва още шефът на Шесто мъжко отделение.

По думите му голям проблем са и доставчиците на наркотици, като и тази сутрин, 26 юни, са гонили дилър, проникнал в района на болницата. 

"Писали сме не само по този проблем. Проблемите са много, но освен дребни козметични промени нищо друго не се случва. Надяваме се този път призивът ни да бъде чут от Министерството на здравеопазването", казва д-р Иван Добринов. Преди дни той каза пред БНР и че заради инцидента голяма част от екипа на отделението са подали заявление за напускане на работа. 

"Въпреки многократните опити да се привлече вниманието към проблемите на болницата, охрана все още липсва. Дворът е разграден и през него могат да влизат и излизат спокойно всякакви хора", заяви д-р Иван Добринов. 

Държавна психиатрична болница "Д-р Георги Кисьов" - Раднево е психиатричен стационар с 420 легла. Болницата е разкрита през 1955 г. и е най-голямата в България - по площ и по брой на обслужвани пациенти с тежки психични разстройства (около 1400 преминаващи през стационара за година). 

В болницата се извършват диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности - насочени към овладяване на клинични симптоми на болестта и превенция на рецидив при: тежки ендогенни психози, зависимост от алкохол, зависимост от наркотици, превенция на криза.