Брутално нападение на питбул над малко дете в София е станало преди дни, но родителите разказаха за случая сега. Инцидентът е от 1 април и се е случил в градинка между блоковете в квартал "Триъгълника". 4-годишното момиченце е с тежки ухапвания по главата, а родителите са в шок след инцидента.

Кучето е било без намордник и каишка и напада малката Дарина, докато е на разходка с баща си и чичо си. 

"Ухапването беше от едното до другото ухо отзад на врата", каза майката Габриела Кирова пред "България он ер".

Майката разбира какво се случва, когато бащата ѝ се обажда, за да поиска ЕГН-то на детето, защото е прието в "Пирогов". Прекарва в противошоковата зала над 3 часа. Налага се и операция.

"След като мина операцията, докторът дойде и ми каза, че раната не е една, а 4, има две фрактури на черепа и че сме късметлии, че ципата на мозъка е здрава. И е стресирана съответно, което няма как да не е така", допълни жената.

На другия ден след инцидента собствениците на питбула са се свързали с нея.

"Обаждането на собственичката ме разстрои много и ме шокира, защото тя искаше от мене да забравя на кого е кучето и в жалбата да напиша, че не знам на кого е, а дори не се поинтересува как е детето", разказа още Габриела пред БНТ и беше категорична, че ще търси наказание за стопаните, които познава.

По думите й това е травма за цял живот. Състоянието на Дарина вече е стабилно и тя се възстановява вкъщи, но с нея работи психолог.

Експертът по хуманно отношение към животните Явор Гечев коментира, че такива случаи има много и вината е изцяло на собственика на кучето, защото когато си вземе такова куче, той трябва да вземе мерки и да предпазва обществото и затова законът вменява такава отговорност не на кучето, а на собственика.

"Собственикът носи наказателна отговорност при такъв инцидент, при който има средни телесни повреди или не дай си боже, нещо по-сериозно, вменява наказателна отговорност до 3 години. Така че оттук нататък полицията и прокуратурата трябва да разследват този случай и да потърсят отговорност от собственика", каза още Гечев.

Инж. Георги Александров от районното кметство в "Надежда" каза, че когато се правят проверки от районната администрация, се съставят актове и глоби, а при такива тежки инциденти това не удовлетворява родителите на пострадалите и те предпочитат да се обръщат към полицията.

"Проверки се правят както по сигнали, така и регулярно всеки месец. За миналата година са направени 71 проверки, при всяка една се съставя констативен протокол, а при откриване на нарушения се съставят констативни актове на стойност около 100 лева", обясни още инж. Александров.