От "Пациентски организации" "Заедно с теб" поискаха изясняване на случая със смъртоносно удареното от ток 16-годишно момче и по конкретно за павилионите в двора на УМБАЛ "Свети Иван Рилски". 

Това искане е и във връзка с изнесената в репортаж на бТВ тази сутрин позиция на Столична община, а именно: "За павилионите в двора на болницата (УМБАЛ "Свети Иван Рилски") са сключени договори от ръководството на лечебното заведение през 2016 г. Документи за поставянето и въвеждането им в експлоатация не са установени. През 2018 г. това е констатирано от тогавашния кмет на район "Триадица" и Столична община чрез "Общински строителен контрол" започва процедура по премахването им като незаконни. Процедурата е върната в районната администрация за отстраняване на пропуски, където не е завършена. За начина на захранване на двата обекта с електричество липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни".

От Пациентски организации "Заедно с теб" изискват незабавно изясняване от министъра на здравеопазването и от столичния кмет на следните въпроси:

"Г-н Министър,

Кой сключи от името на лечебното заведение договори с незаконни обекти (двата павилиона)?

Щом като (според Столична община) павилионите са незаконни, но са в двора на лечебното заведение на какво основание директорът от 15 февруари в своя доклад твърди: "УМБАЛ "Св. Иван Рилски" няма касателство към други източници на електрозахранване". Не се сключват договори с външни фирми единствено и само на законни документации?

Цари ли хаос в лечебните заведения, на които сте принципал, относно договорите с външни фирми?

Г-жо Фандъкова,

Тези павилиони са незаконни от 2016 година! Какво правите Вие в качеството Ви на кмет през тези години? Това изключение или честа практика е? Нехайство?

Г-жо Фандъкова, г-н Ангелов, спахте ли добре?"