Летище Варна посрещна първия полет с организирани туристи за Лято 2023. Гостите са от Люксембург и пристигат у нас с полет на авиокомпания Luxair ("Луксеър"). 

Самолетът бе посрещнат на летището с водна арка, много изненади, сувенири и мускали с българско лавандулово масло, на което България е производител номер едно в света, съобщиха от пресслужбата на концесионера "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт".

От аеропорта припомнят, че от 21 години насам Luxair осъществява полети без прекъсване до летището във Варна дори и по време на пандемията. Лятната полетна програма на компанията ще се изпълнява до края на септември.

От средата на този месец пък започват да се извършват първите чартърни полети от Германия, като седмица след това стартират и първите чартъри от Полша. През този сезон се рестартират и полетите от Хелзинки, които започват от началото на юни, след тригодишно прекъсване. 

Освен това Летище Варна ще посрещне две нови авиокомпании тази година - израелската Arkia Israeli Airlines ("Аркиа израели еърлайнс") и шведската Braathens International Airways ("Братънс интернешънъл еъруейз"), съобщава БТА. Първата от тях ще изпълнява чартърни полети до Варна от Тел Авив, а втората - от Копенхаген.

На летището очакват сериозен интерес и от туристи от Чехия. През тази година за първи път ще се изпълняват директни полети от Карлови Вари в Чехия до Варна, а през летния сезон новите дестинации са общо 5.

На летището във Варна през тази година очакват ръст на трафика спрямо миналата, но не и да се достигнат нивата от предпандемичната 2019 г.