Намериха тялото на 39-годишния спелеолог, който се удави в река Искър край Мездра на 30 юни при подготовката на приключенския многобой, организиран по случай 5-ия рожден ден на Археологически комплекс "Калето", пише medianews.bg.

Трупът на 39-годишния столичанин Петър Христов, спелеолог от Пещерен клуб "Хеликтит" - София, е било открито днес около 17:00 часа в района на ВЕЦ "Царевец" в землището на мездренското село Царевец.

Криминалисти от Районното управление на полицията в Мездра извършват оглед на тялото, след което ще бъде транспортирано за аутопсия в съдебна медицина.

Издирването на Петър Христов продължи близо четири дни. В акцията се включиха водолази от Гражданска защита в Монтана, полицаи, служители от общината и на двата ВЕЦ-а в близост до мястото на инцидента, приятели и доброволци, а също и хеликоптер на Граничната полиция, оборудван с термокамери.

Трагичният инцидент стана в събота следобед в участъка между бента и стария мост при Археологически комплекс "Калето" при монтирането, обезопасяването и тестване на сал. Той е бил част от препятствията за приключенски многобой за петата годишнина на архитектурен комплекс "Калето" край Мездра. 

Около 17:00 часа четирима спелеолози от Пещерен клуб "Хеликтит" - София тръгнали да прекосят реката с дървения сал. От буйните води салът се преобърнал и всички паднали във водата. Бързото течение повлякло Петър Христов, а опитите на неговите колеги да го настигнат с моторна лодка и да му помогнат останали неуспешни.

В социалната мрежа, на 26 юни, няколко дни преди трагедията, Петър е написал: "Тази година Extreme fest ще бъде още по-вълнуващ... за съжаление този път няма да мога да бъда там, за да ви държа треперещите ръчички преди да се пуснете по тролея :), но елементите от техниката на единичното въже отново ще бъдат сериозно застъпени, благодарение на Пещерен клуб "Хеликтит" и нашите членове, за които - ей така, докато се забавляват да Ви сбъдват ей такива романтични моменти на 120 метра височина - е като детска игра :) Датата за тази година е 21-22.07, а мястото е същото: Водопад Скакля, с.Заселе (Вазовата екопътека). Енджой!"