Около 100 кг живак, основи и киселини бяха намерени в апартамент в столичния квартал "Люлин", предаде БНТ.

На място са изпратени специализирани екипи, които да приберат опасните вещества.

Според хора от блока в апартамента живее мъж, който е гледал възрастен човек, който наскоро е починал. След това той продължил да обитава жилището.

Пред обществената телевизия Иван Димитров, който работи като санитар, заяви, че опасните материали са били на възрастния мъж, когото е гледал.

"Това не е мой апартамент. Това е чичо Ангел от моето село и неговите близки ме помолиха да дойда да го гледам. Много пъти съм го питал какви са тези шишета, а той ми казва - не пипай, те са много опасни. И когато е чуждо жилището, аз нямам право нищо да кажа. Наскоро комшиите, които ми помагат за багажа, аз споделих, че той ми каза, че са много опасни, че са били за БАН, има взривоопасни неща. Имаше и някакви кутии от Русия. Навсякъде имаше разни прахове, шишета", разказа Димитров.

Сигналът е бил подаден от съседи, които случайно попаднали на необичайната гледка. 

"Съседът, който ме извика снощи и ми сподели, че е притеснен, е влязъл вътре. Явно този човек, който в момента пребивава в апартамента се е похвалил и комшията просто е влязъл и е видял", обясни домоуправителката Виктория Цекова.

Собственикът на апартамента е в САЩ.

Янко Янков от специализирания екип, който е пристигнал на място, каза, че опасните вещества ще бъдат сложени в контейнер и ще бъдат предадени на фирма за унищожение. "Опасни са, винаги са опасни. Те са корозирали вещества, живак, доста опасни вещества са", добави той.