Регистрираното тази сутрин ново силно земетресение на остров Крит е било с магнитуд 5,4 по Рихтер, съобщава агенция АНА-МПА.

По-рано електронното издание на вестник "Прото тема" съобщи за магнитуд 5,3 по Рихтер.

АНА-МПА цитира данни на Института по геодинамика, че епицентърът на днешния земен трус е бил в района на село Аркалохори, където вчера беше регистрирано земетресение от 5,8 по Рихтер.

Над 40 са били вторичните трусове след силното земетресение вчера, съобщава още електронното издание на вестник "Прото тема". Един човек загина, а десетки бяха ранени. Пострадаха над хиляда сгради. Голяма част от жителите са изкарали нощта навън - в колите си или в палатковия лагер, изграден да приюти останалите без подслон.

 Властите осигуриха 2500 палатки и забраниха влизането в засегнати от труса сгради. Раздават храна и вода. На мястото има екипи от военни лекари.

Пристигнаха и спасителни отряди от цялата страна. Няма пострадали тази нощ, съобщават от гражданска защита.

Според министерството по туризъм няма засегнати хотели и пострадали туристи.

Специалистите очакват сеизмичната дейност да продължи известно време. Най-силният вторичен трус вчера е бил с магнитуд 4,8 по Рихтер.

 

"Не трябва да има притеснения за българите след земетресението на остров Крит. Сеизмичната обстановка в страната не показва вищо, което да предизвиква безпокойство", каза пред NOVA проф. Николай Милошев, сеизмолог, директор на НИГГГ, бивш служебен министър на образованието.

Специалистът предположи, че натрупаната сеизмологична енергия е била изразходвана в нашата страна през изминалото столетие с няколко големи земетресения, но предупреди, че не бива да се успокояваме с това.

 Проф. Милошев припомни, че най-големите сеизмични зони в страната ни са в района на Благоевград, Симитли, София, Горнооряховската сеизмична зона, Търново, Стражица.