Жителите на няколко столични квартала и съседни населени места сигнализираха, че стоят на студено по време на пандемия, а децата им не могат да учат онлайн, съобщи Нова тв. От компанията ЧЕЗ потвърдиха, че прекъсването на електричеството е заради планови ремонти и подмяна на електромери.

"Ако е някаква авария, да проявим разбиране. Но в зимен сезон при епидемична обстановка да се извършва манипулация като смяна на електромерите, е изключително неподходящо", коментира Лора Христова от столичния кв. "Люлин" - майка на 6-годишно дете.

Без електричество по няколко часа на ден остават и в Костинброд. Родители там се тревожат, че освен на студено, децата им може да останат без срочни оценки. "По данни на ЧЕЗ тази седмица цялата от 09:00 до 16:00 часа ще бъде спряно електрозахранването", обяснява Ангел Раев.

Жителите на Панчарево също са в тази ситуацията. "По-голямата част от къщите разчитат на ток за отопление. Децата, които в момента са на онлайн обучение, разчитат на ток, за да могат да провеждат занятията си", обяснява Милена Алексиева - жител на Панчарево.

От ЧЕЗ отказаха коментар пред камера. В писмен отговор до Нова тв те бяха категорични, че това са планирани ремонти и трябва да се случат. Освен това всеки от абонатите бил предупреден 48 часа по-рано за спирането на тока.